47457
Columns

Kringen

Check

En zo wordt het werk van een stukjesschrijver er niet gemakkelijker op. Wat is waar en wat niet? Wat is feit, wat is fictie. Wat is echt en wat is nepnieuws. Is er misschien een student journalistiek in de zaal die wat wil bijverdienen als factchecker? Want dit kost te veel tijd. Neem het gesteggel om de toeschouwersaantallen bij de inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten.

Woest is Trump op de media. Alweer. Want er waren beelden te zien van lege plekken op The Mall in Washington tijdens zijn inauguratie. Dat klopt, ik heb die tv-beelden ook gezien. Met m’n eigen ogen. Maar volgens het Witte Huis zijn de feiten verdraaid door de media. Trump schatte dat er een miljoen tot anderhalf miljoen mensen aanwezig waren bij zijn beëdiging. Hij had het zelf gezien. Met z’n eigen ogen. „Ik word wakker vanochtend, zet de televisie aan en wat laten ze zien; een leeg veld! Ze laten een veld zien waar niemand stond en dan zeggen ze: Donald Trump trekt weinig volk”, aldus de president.

Hoe zit het nu werkelijk? Klopt het dat de foto’s van The Mall waarop die lege witte plekken waren te zien vroeg in de ochtend werden genomen, toen er gewoon nog weinig mensen waren? Klopt het dat er meer mensen aanwezig waren op de protestmars, dan tijdens de inauguratie?

Dat zoeken we allemaal op. Althans, ik niet, want ik moet verder. Vrijwilligers?

Veel belangrijker is dat tijdens de allereerste persconferentie van het Witte Huis de pers opnieuw de gebeten hond was. Ook lag de pers onder vuur tijdens de bijeenkomst van Europa’s uiterst rechtse partijen in Koblenz dit weekeinde, waarin onder anderen Marine le Pen van het Franse Front National, Frauke Petry van het Duitse AfD en Geert Wilders van de PVV een „patriottistische lente” aankondigden.

Fotografen werden gekleineerd en verslaggevers hadden geen toegang tot de zaal en mochten geen bezoekers interviewen.

Let wel: ik was er niet bij, ik heb dat in verslagen gelezen, iemand moet die verhalen nog voor me factchecken, maar als het waar is en de persvrijheid komt ook tijdens de patriottistische lente in het gedrang, dan zou iemand eens moeten checken wat dat in het verleden ook alweer opleverde.

Ik doe dat niet, ik moet door.

Want in Koblenz zei Wilders iets opmerkelijks. „Nederlandse vrouwen durven hun blonde haar niet meer te laten zien op straat, uit angst voor radicale moslims.” Feit of fictie? Het toeval wil dat ik best wel wat blonde vrouwen ken – die mazzel heb ik dan weer – dus dit was iets wat ik wél zelf met alle plezier checkte. Geen van allen bleek na mijn rondvraag die angst te hebben. Maar ja, misschien ken ik toevallig alleen maar onverschrokken amazones die zich geen moer aantrekken van wat radicale moslims van hun blonde haar vinden?

Het echte probleem is dat er zoveel verwarring wordt gezaaid, dat uiteindelijk zelfs de onweerlegbare waarheid als nepnieuws kan worden beschouwd.

En dat is zeer gevaarlijk.