480793
Columns

NIEUWS

Britse stormen krijgen voortaan namen

De stormen die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden richting Nederland wervelen, krijgen voortaan namen. In de praktijk zal die naam dan waarschijnlijk ook in Nederland worden gebruikt.

Vandaag raast Abigail over Noord-Engeland en Schotland. Het is een storm. Nu stormt het met grote regelmaat in het Britse eilandenrijk. Maar Abigail is de eerste storm die een eigen naam heeft gekregen. Dat is een ideetje van de Met Office, het Britse KNMI.

Dat moet de Britten meer bewust maken van het gevaar dat met een storm gepaard gaat. Pas op voor Abigail klinkt nu eenmaal dreigender dan: pas op, morgen gaat het regenen.

De Britten hebben het afgekeken van de Amerikanen. Daar krijgen stormen die orkaankracht hebben een eigen naam. Op dit moment raast Kate over de Atlantische Oceaan. Abigail is in feite het wat minder indrukwekkende tweelingzusje van Kate.

Orkanen zijn gevaarlijk. Amerikanen overdrijven natuurlijk vaak, maar Katrina maakte wereldwijd faam vanwege de verwoesting van New Orleans en veel mensen herinneren zich hoe Sandy en Irene huishielden in New York.

Britse stormen zijn anders. Ze zijn vanzelfsprekender. Zeker in Schotland. Daar stormt het bijna iedere dag. Het heeft dan ook geen zin om mensen ervoor te waarschuwen. Ze zijn erop voorbereid. Rekening houden met storm zit in het Britse dna. Niet voor niets zijn de Britse laarzen van Hunter en de regenjacks van Barbour wereldvermaard.

Toch gaat er vaak iets mis als het hier twee dagen op rij regent. Dan overstromen rivieren en raken dorpjes afgesloten. Dat komt omdat ze hier nog nooit van dijken hebben gehoord. En van het onderhoud van de riolering hebben ze ook geen kaas gegeten: Britten weigeren daar geld voor opzij te leggen. Ze besteden dat geld liever aan dure laarzen.

Vandaag is het dus Abigail. Binnenkort krijgen we Barney en Clodagh, en ga zo maar door. Netjes op de volgorde van het alfabet. De namen klinken nu al vertrouwd. Net zo vertrouwd als de stormen die ze representeren.