51186
Columns

Fiscale chaos

Wat is erger: het feit dat de Belastingdienst een chaos is óf het feit dat verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes (VVD) openlijk zegt dat hij nauwelijks grip heeft op de fiscus. Het is helaas geen nieuws dat de Belastingdienst een rommeltje is. De automatisering is chaotisch, er is een eindeloze reeks verandering in wetten en dan de volstrekt ontspoorde vertrekregeling voor ouderen; het is bijna logisch dat de commissie die de dienst onderzocht tot de conclusie komt dat de puinhoop groot is.

Nog erger, de inning van belastingen komt in gevaar. Dat klinkt grappig maar in de praktijk betekent het vrij spel voor belastingontduikers.

Maar naast de praktische problemen zoals de automatisering is er een ander knelpunt. De fiscale ambtenaren blijken zich niets aan te trekken van hun bazen, dat wil zeggen de politici. Er is – zo concludeert de onderzoekscommissie – een eigengereide cultuur. Baas Wiebes erkent dat hij grotendeels buiten de besluitvorming wordt gehouden.

Het is niet de eerste keer dat Wiebes moet erkennen dat hij de grip op de fiscus kwijt is. En toch was de bewindsman gewaarschuwd, want zijn voorgangers hebben deze problemen ook gehad. Wiebes moet nu laten zien hoe hij de Belastingdienst weer in het gareel krijgt; is het niet voor hemzelf dan in ieder geval voor de komende staatssecretaris van Financiën. Want laat één ding vooral duidelijk zijn: de samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat de fiscus handelt zoals de politiek wil en het werk integer, effectief, efficiënt en met service aan de burgers uitvoert.