59939
Columns

Hype

Op nummer drie van de meest voorkomende plastisch-chirurgische operaties staat het verkleinen en/of vergroten van de schaamlippen.

Je vraagt je af: waarom doen vrouwen dat? Ik kan me haast niet voorstellen: voor hun mannen? Die zien het niet eens als je je interieur hebt veranderd van wit naar paars, laat staan dat ze die paar millimeter lip waarnemen.

De vagina is hot. (Vreemde uitdrukking in dit geval). Kijk maar in de Linda van deze maand: naast een paginagroot gezicht van een vrouw staat ook paginagroot haar vagina afgebeeld. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het verschrikkelijk om naar te kijken, wat is dat foeilelijk. Ik hoorde dat het tijdschrift zelfs uit sommige wachtkamers bij dokters was verwijderd. Te shocking. Ik vond mannen altijd al een hele leuke soort, maar na deze fotoreportage zijn het echt m’n helden, dat ze in zoiets binnen durven gaan!

Dus maar de paus van de plastische chirurgie, Robert Schumacher, gebeld. ‘Weet jij waarom dit een hype is?’ vraag ik. ‘Nou ja,’ zegt hij, ’het heeft te maken met de pornoficatie van de samenleving. Vrouwen zien andere vagina’s en realiseren zich dat die van hen niet zo prachtig is als ze misschien dachten. Ze zien het ook na het sporten onder de douche bij anderen. En ach, het is een eenvoudige ingreep. Je hoeft niet onder narcose, het duurt maar drie kwartier en dan ligt zo’n operatietje voor het grijpen.’ (Weer zo’n bizarre uitdrukking.)

Het idee dat er bij mij iemand een mes in zet doet me rillen. Maar ja, misschien als je over je schaamlippen struikelt… En nu komt het. Klein eigen onderzoekje ondernomen. In de leeftijdsgroep tussen 25 en 35, waar het het vaakst zou worden ondergaan. Niemand. Echt he-le-maal niemand die ik ken heeft zo’n operatie gehad. Mensen kijken me aan of ik eigenlijk opgenomen moet worden in een inrichting.

Dan lees ik dat er jaarlijks wereldwijd 93000 schaamlipoperaties gedaan worden. Voor Nederland dan misschien 4000? Op 17 miljoen inwoners dus best zeldzaam. Is dit een teken van emancipatie of juist niet? Ik kom er niet uit, sommigen willen een vagina van een jong meisje, omdat ze dat zelf mooi vinden. Maarre…hoe vaak zie je dat zelf dan?