59943
Columns

Ursula

Romantiek

Romantiek is iets heel persoonlijks, dat werd zeer recent wel duidelijk in de media. Voor de een is romantiek het doen van een plasje op een andere plek dan een potje. En voor de ander is het toppunt van een liefdesverklaring een spontane stofzuigactie.

Ik kon het niet helpen dat na het lezen van de valentijnsboodschap van de fractievoorzitter van de SGP, de stofzuigvariant van de beroemde pottenbakscène uit Dirty dancing op mijn netvlies verscheen, en Unchained melody van The Righteous Brothers in mijn hoofd losbarstte. Noem het een afwijking. Maar als je niets met de te jong gestorven Patrick Swayze of The Righteous Brothers hebt, blijft het combineren van romantiek en praktische aangelegenheden enigszins een uitdaging.

Kijk maar naar winkelketen Blokker, het walhalla van huishoudelijke hulpjes. Is net zoiets. Blokker probeerde wat meer Sex and the city in de winkelformule te krijgen door actrice Sarah Jessica Parker voor zich te winnen. Nu de noodzaak van broodroosters en airfryers in haar hippe New Yorkse leven niet erg overtuigend was, komen de pluizentondeuse en de sudderplaat opeens met hangende pootjes terug in de schappen.

Deze onverwachte trend van huishoudelijke retro-romantiek moet ik helaas aan mij voorbij laten gaan, ook al is het idee van die spontane stofzuigbeurt wel schattig. Ik laat het stofzuigen al een paar jaar over aan een robotstofzuiger. En ik zou ook al niet wéten wat ik aan moet met een pluizentondeuse, laat staan een sudderplaat.

Nu we het tóch over romantiek hebben. Denkt u eens aan de minst romantische plek op aarde en doe daar nóg een paar flinke scheppen bovenop? Waar komt u dan uit? Precies, op het Godebaldkwartier in winkelcentrum Hoog Catharijne. Uitgerekend op díé plek kon je afgelopen weekend ’trouwen voor één dag’. Omringd door een vage chinees, de Hema, Albert Heijn, de ANWB en het Kruidvat kon je in een smoezelige deel-trouwjurk en dito pak over een verschoten rode loper schrijden, en elkaar het ja-woord geven tegenover een nep-ambtenaar van de burgerlijke stand. En dat déden mensen.

Oké, van de minst romantische plekken op deze aardbol kun je met een beetje goede wil toch nog wel iets romantisch maken. Een verlaten, tochtig stationnetje waar nooit een trein stopt. Een door graffiti en sigarettenpeuken bezoedelde hangplek voor jongeren. Een versleten jarenzeventigvakantiehuisje, met slijmerige kitnaden, verroeste leidingen en een plakkerig douchegordijn. Maar op het Godebaldkwartier, probeer dáár maar eens in de stemming te komen.

Zelfs Patrick, Sarah Jessica of The Righteous Brothers kunnen hier met de beste wil van de wereld geen soelaas bieden.

Twitter: @ursulavanduin