73099
Columns

Cruciaal

Voor de tweede keer in een maand tijd heeft een Amerikaanse partij een bod op een Nederlands AEX-fonds gedaan. Halverwege februari was voedings- en wasmiddelenconcern Unilever de prooi, deze week verf- en chemiebedrijf AkzoNobel.

Beide wezen de belagers de deur. Of de overnamepogingen daarmee van tafel zijn, valt te bezien: de lage rente en sterke dollar maken kopen in de eurozone aantrekkelijk. In politiek Den Haag is terecht een discussie ontstaan over de vraag of Nederlandse belangen wel voldoende gewaarborgd zijn als toonaangevende bedrijven in buitenlandse handen komen.

Een speciale overheidscommissie zou overnames moeten gaan toetsen, zo stelt minister Dijsselbloem (Financiën) voor. Dat is helemaal geen verkeerde gedachte. Sommige ondernemingen zijn cruciaal voor de Nederlandse economie als geheel. Ze leveren talent af, doen samen met universiteiten aan onderzoek en zijn de spin in een web van toeleveranciers en afnemers. Die brede belangen moeten worden gewaarborgd, zeker in een wereld waarin menig buitenlands bedrijf in eigen land volop bescherming geniet.

Essentieel voor zo’n overheidscommissie is dat het geen politieke speelbal wordt. Wanneer zwakke bedrijven worden beschermd uit angst voor banenverlies, ontaardt een gezonde belangenbehartiging in plat protectionisme.