73764
Columns

Doorpakken

Het is een zeldzaamheid in verkiezingstijd, maar Nederlandse politici van links tot rechts hebben eensgezind hun steun uitgesproken voor de terechte, principiële stellingname van het kabinet tegen de Turkse schofferingen en dreigementen. Alleen Denk, het door twee Turkse ex-PvdA’ers geleide partijtje, dook weg. Dat geeft opnieuw te denken waar hun loyaliteit ligt.

Het gekrakeel vanuit Ankara is ongekend. Een tierende president Erdogan vergelijkt ons land met nazisme, schermt met sancties en eist excuses omdat twee Turkse ministers, die als provocateurs op pad zijn gestuurd, de deur zijn gewezen. ’Sultan’ Erdogan is duidelijk de weg kwijt. Laat Turkije zelf excuses maken voor de schandalige beledigingen en bemoeienis met ons land.

Beter nog is om vanuit kracht door te pakken. Het is de enige taal die de Turken verstaan. Te beginnen met, zoals CDA-leider Buma voorstelt, het opzeggen van het associatieverdrag van de EU met Turkije. Premier Rutte wil de-escaleren en een vorkje prikken. Maar de lange arm van Ankara moet worden afgehakt. De aanhoudende Turkse bemoeienis staat integratie van Turkse Nederlanders in de weg. De in Turkse vlaggen gehulde relschoppers in Rotterdam, inclusief eigen ordedienst, gedragen zich bovendien als een soort vijfde colonne. Dat moet stoppen. Er is nu geen tijd voor zachte heelmeesters. Kabinet, hou ook na 15 maart de rug recht!