84726
Columns

Rome

Vooroordelen

De vele nog altijd Europees gezinde Italianen hadden net opgelucht adem gehaald over de uitslag van de parlementsverkiezingen in Nederland, haalt Jeroen Dijsselbloem het opgepoetste blazoen van ons land weer naar beneden.

Tot ontsteltenis lezen de Italianen dat niemand minder dan de eurovoorzitter met betrekking tot steun aan Zuid-Europese landen stelt dat hij ook niet al zijn geld kan blijven uitgeven aan drank en vrouwen om later om bijstand te vragen. Die woorden kwamen niet goed aan bij de Zuid-Europese landen.

,,Gek, we dachten dat ze in Amsterdam wel enige ervaring hadden met pubs en bordelen en dat ze ook in coffeeshops wel eens wat uitgeven”, aldus de Italiaanse journalist Massimo Gramellini in de krant Corriere della Sera. En inderdaad, als we het toch over vooroordelen hebben, dan is Nederland al sinds decennia in de ogen van het buitenland het paradijs van de rosse buurt, softdrugs en een beroemd biermerk. En juist in Italië zijn zelden dronken mensen op straat en zijn er ook geen rosse buurten te zien.

Dit weekeinde wordt in Rome gevierd dat het Verdrag van Rome, dat de basis vormde voor de huidige Europese Unie, 60 jaar oud is. Zoals bekend is er veel kritiek op de EU. Maar iets minder vooroordelen over elkaars bevolkingen en meer kennis van elkaar kunnen geen kwaad.

Zo was er net een tv-programma op de Italiaanse tv geweest waar op een dwaze stereotype en seksistische manier over Oost-Europese vrouwen werd gesproken. Er volgde een storm van protest, waarna het programma van de buis werd gehaald.

De eurovoorzitter had wel degelijk kritiek kunnen uiten op een land als Italië. Op de enorme belastingontduiking, de kostbare en onnodige privileges en de veel te wijd verbreide corruptie. Dan zouden de Italianen zelf het trouwens roerend eens met hem zijn geweest.