90922
Columns

Schippers

Het naderende vertrek van minister Schippers (Volksgezondheid) is een groot verlies voor de Haagse politiek. Winst is dat zij eerst nog de informateur wordt die de besprekingen gaat begeleiden tussen haar eigen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Schippers is een no-nonsense politica met een gezonde weerzin tegen linkse luchtfietserij. Ook geldt zij als een streng bewaker van het liberale gedachtegoed, waar haar politieke baas, VVD-leider Rutte, te boek staat als een pragmaticus die veel minder ideologisch is verankerd. Schippers fulmineerde tegen de deal die de VVD-onderhandelaars in de formatie van 2012 sloten met de PvdA rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat plan zette de partij in brand. Ook vocht ze tegen de tranen toen een coalitie van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, aanvankelijk in de formatie van 2010 strandde.

Met Schippers als procesbegeleider zal vooral de lenigheid van GroenLinks-leider Klaver worden getest. De verwachting is dat de VVD er alles aan zal doen om de partij van betweterige klimaatdromers, milieuridders en lastenverzwaarders uit te roken om de weg vrij te maken voor de ChristenUnie. Net zoals GroenLinks diep zal willen buigen voor het lonkende regeringspluche. Schippers moet die geforceerde paringsdans entameren. De kans op succes is klein. Maar let op, want juist vanwege haar reputatie als geharnaste VVD-politica kan zij vrijer opereren.