95217
Columns

Turkse spionage

In Duitsland is een omvangrijk spionageschandaal aan het licht gekomen rond de Turkse inlichtingendienst MIT. Opnieuw blijkt de lange arm van Ankara verder te reiken dan gedacht.

De geheime dienst van president Erdogan beschikt over de persoonsgegevens van honderden vermeende aanhangers van de omstreden prediker Gülen, die door Ankara wordt gezien als het brein achter de couppoging van vorig jaar zomer.

Deze in Duitsland wonende Turken zijn uitgebreid bespioneerd: er zijn dossiers aangelegd van 300 personen en 200 verenigingen, scholen en stichtingen. Ankara beschikt zelfs over heimelijk genomen foto’s.

De illegale spionageactiviteiten kwamen aan het licht toen het hoofd van de Turkse geheime dienst namenlijsten overhandigde aan zijn Duitse collega, in de veronderstelling dat onze oosterburen de spionnen van Erdogan zouden helpen.

Maar de Duitsers zijn er helemaal niet van overtuigd dat de Gülenbeweging achter de coup zat en stellen nu zelf een onderzoek in naar de Turkse activiteiten, waarbij zo’n 6000 geheim agenten zouden zijn ingezet.

Naar mag worden aangenomen is deze operatie niet tot Duitsland beperkt gebleven. De AIVD moet dan ook snel opheldering geven over de vraag of deze spionage ook in Nederland heeft plaatsgevonden. Het gaat hier immers om een onaanvaardbare buitenlandse inmenging.