95229
Columns

VROUW

Helen

Een poosje geleden zei ik hier dat er een twitterverbod voor politici zou moeten komen. Geloof me, iedereen is het met me eens, maar niemand durft dat hardop te zeggen. Vrijheid van meningsuiting. Wij mensen hebben allemaal zwakke momenten waarin we dingen zeggen die we niet bedoelen. Met Twitter staat het meteen zwart op wit. Politici moeten het goede voorbeeld geven. Gisteren besloot Maastricht - waar een vrouwelijke burgemeester aan het roer staat - geen scheldkanonnades op raadsleden meer te dulden. Prima.

Ander voorbeeld?

In Zuid-Afrika is Helen Zille een witte vrouw die het in die zwarte wereld goed heeft gedaan. Tijdens de Apartheid kwam ze erachter dat Steve Biko (een zwarte activist) geen zelfmoord had gepleegd, zoals de autoriteiten destijds zeiden, maar was doodgeslagen. Ze maakte dat als jong journaliste openbaar. Bravo. Ze ging de politiek in, richtte een partij op als tegenpool van het ANC. Ze werd burgemeester van Kaapstad, waar alle verkeerslichten het doen en er geen grote gaten in het wegdek zitten, zoals in Johannesburg.

Misschien interessant: op ‘t ogenblik verhuizen 40.000 Johannesburgers per maand naar Kaapstad. Tegenwoordig is Helen premier van de Kaap. Vorige week ging ze naar Singapore en op het vliegveld Twitterde ze dat kolonialisme toch zo gek nog niet was. De hel brak los. Er wordt om haar aftreden gevraagd. Let wel, in een land waar de zwarte, mannelijke president miljoenen aan overheidsgeld in z’n huis stopte, beweerde dat je HIV kunt genezen door extra te douchen en al zijn incapabele familieleden overheidsbaantjes gaf. Maar ja, hij twittert niet zelf. Sommigen vragen zich af of hij wel kan schrijven, trouwens.

Helen Zille is een witte vrouw en kan zich dus niets permitteren. Ze heeft dertig jaar hard gewerkt voor haar land en één tweet verpest alles. Natuurlijk was het stom wat ze schreef, alles gebeurde tijdens het kolonialisme ten koste van grote groepen mensen. En natuurlijk had ze moeten nadenken, zeker zij. Een carrière van dertig jaar naar de haaien.

Bij ons is Geert Wilders verbeten twitteraar, nu weer tegen een dierenactiviste, die krankzinnige acties tegen hem suggereerde. Het wordt er allemaal niet leuker op. Als er geen Twitter was, ontstonden die heftige conflicten om niks niet. Weg ermee.

www.catherine.nl