97368
Columns

Telesport

Succes komt en gaat met golven

Er wordt zo veel over het Nederlands elftal gesproken dat het misschien wel origineel is wanneer ik er op deze plek niets over schrijf. Maar ik kan het toch niet laten.

Natuurlijk is de situatie richting het WK heel precair en het zou een groot gemis zijn wanneer Nederland er volgend jaar niet bij is. Maar we hebben meerdere van dit soort mindere periodes gehad in de geschiedenis. Voor 1974 en voor 1988 ging het Nederlands elftal ook door diepe dalen. Wat je ook doet, succes in de sport komt en gaat met golven. Met ons voetbal komt het ook wel weer goed.

Verder vond ik het bericht van Daley Blind op Instagram mooi. Hij liet weten dat een droom was uitgekomen door samen met zijn vader op het hoogste niveau te acteren. En dat hij trots op zijn vader is omdat die niet weg liep voor zijn verantwoordelijkheid en van geen opgeven wilde weten.

Het moet voor Daley een dubbele klap zijn geweest. Hij moest niet alleen omgaan met zijn eigen sportieve teleurstelling, maar ook dealen met het ontslag van zijn vader en al die negatieve publiciteit.

Tegenslag is er op dit moment ook bij Milos Raonic, de Canadese tennisser die ik sinds enkele maanden als coach begeleid. Nadat hij het toernooi van Indian Wells al aan zich voorbij moest laten gaan wegens een spierblessure, leek het in Miami goed te gaan. Hij won zijn eerste ronde, maar de hamstring zorgde toch weer voor problemen. Voor de tweede keer dit seizoen moest hij zich uit een toernooi terugtrekken. Milos is erg professioneel en gaat nu keihard werken om weer helemaal fit worden.

Anders is het met Roger Federer momenteel. Die lijkt op een roze wolk te leven, want hij won de twee grote toernooien tot nu toe en is ook in Miami hard op weg naar de finale. Federer speelt eigenlijk al een paar jaar heel goed, maar vaak moest hij Djokovic, die vorig jaar rond deze tijd nog buitenaards tennis liet zien, voor zich dulden. De Serviër heeft het nu erg moeilijk en ook Andy Murray is niet fit. Ik denk niet dat Federer nu beter is dan de afgelopen jaren, maar hij wordt beloond voor zijn constante heel hoge niveau.

Het is vooral opvallend hoe fit Federer op dit moment is. Voor mijn gevoel is hij ook iets afgevallen en dat heeft ongetwijfeld te maken met het vele werk dat hij samen met zijn conditietrainer Pierre Paganini heeft verzet.

Ik zie Federer dit jaar zo maar weer de nummer één van de wereld worden. Hij heeft in de afgelopen maanden al veel meer punten gehaald dan de rest en ik beschouw hem in deze vorm als favoriet voor Wimbledon en de US Open.