Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow13,73%
arrow5,61%
arrow5,12%
arrow4,08%
arrow3,79%
meer...
arrow-6,36%
arrow-2,57%
arrow-1,16%
arrow-1,09%
arrow-0,83%
meer...

Beursagenda dinsdag

08:00
Frankrijk: Ondernemersvertrouwen

15:00
VS: Huizenprijzen (S&P Corelogic Case-Shiller index)

16:00
VS: Consumentenvertrouwen, verkoop nieuwe huizen

22:15

VS: Kwartaalcijfers Micron, Nike

Dinsdag in De Financiële Telegraaf:

Valutabelegger krijgt meer oog voor ECB

VN volgt robotisering vanuit kantoor in Den Haag

Column Paul Koster: Groot vertrouwen in grote tech-spelers

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Akzo Nobel
ISIN: NL0000009132
EUR
1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief

Burgmans-connectie levert Akzo snel nieuwe cfo

19 SEP 2017 Wouter van Bergen en Edwin van der Schoot

AkzoNobel heeft binnen twee weken een vervanger voor zijn uitgevallen cfo gevonden.

Degelijk. Misschien wel saai zelfs. Harde werker. Nee, hele harde werker. Enorme vakinhoudelijke kennis en zeer intelligent. Conservatief. Altijd een stropdas. Eigenlijk veel te goed voor een midkapfondsje als Intertrust, waar hij sinds één januari werkte. Humor? Mwah, beetje droge humor heeft ie wel. Als een vis in het water in het corporate wereldje. Corporaal accent, dat hij sinds studententijd nooit meer is verloren. Spreekt ook redelijk goed woordje Chinees. Woonde tien jaar in Azië. Heeft uit zijn tijd bij Philips ervaring met verzelfstandigingen (TP Vision, de Taiwanese producent die onder licentie Philips televisies maakt).

Dat is in een notedop de omschrijving van de nieuwe beoogd cfo van AkzoNobel, Maarten (Jan) de Vries, zoals die wordt gegeven door een aantal commissarissen, oud-collega’s en journalisten die met De Vries werkten.

 

Vertrouwelingen

De Vries blijft tot eind 2017 bij Intertrust, daarna stapt hij over naar AkzoNobel. De verwachting is dat hij daarbij mogelijk een aantal mensen mee zal nemen, een klein clubje vertrouwelingen, die hij zowel bij Intertrust als TNT Express, TPV en Philips verzamelde. Vakmensen, want De Vries tilt zwaar aan inhoudelijke kennis.

Bij TNT volgde De Vries Bernard Bot op en vormde tussen 2014 en eind 2016 ruim twee jaar een opmerkelijk tandem met ceo Tex Gunning. Gunning was kort daarvoor door TNT’s president commissaris Antony Burgmans overgehaald om na de decoratieve verven van AkzoNobel te hebben geleid, het stuurloze TNT in rustiger vaarwater te krijgen. De pakketjesbezorger zag het jaar ervoor een overname door UPS afketsen en topvrouw Marie-Christine Lombard plots vertrekken. Burgmans moest alle zeilen bijzetten om capabele mensen neer te zetten en het bedrijf weer vaste grond onder de voeten te laten vinden. Dat lukte maar ten dele overigens, waardoor TNT zich inmiddels heeft laten overnemen door Fedex. Wel kreeg Burgmans zicht op de prestaties van de jonge cfo, die hem niet zijn tegengevallen.

 

Tandem

Het tandem Gunning - De Vries bleek een duo waarbij eerstgenoemde in polo, spijkerbroek en met karakteristieke oortjes om muziek te luisteren het kantoor binnenkomt, terwijl laatstgenoemde juist onberispelijk in pak, met stropdas en enigszins gereserveerd ’s ochtends als eerste binnekomt, om ’s avonds het licht uit te doen.

Op 1 januari van dit jaar volgde hij Ernesto Traulsen op als cfo bij Intertrust, de administratief dienstverlener annex brievenbusfirma die sinds 2015 beursgenoteerd is in Amsterdam. Een bekende van hem geeft toe, dat hij eigenlijk een maatje te groot was voor midkapper Intertrust en dat een largecap als AkzoNobel De Vries op het lijf geschreven is.

 

Shortlist

Amsterdammer en gezinsman De Vries (getrouwd, twee kinderen van middelbare leeftijd) stond prominent op de longlist (en de twee weken geleden snel opgestelde shortlist) met kandidaten die AkzoNobel sinds een aantal jaren heeft liggen in geval er een bestuurder al dan niet onverwacht moet worden opgevolgd. De gebrekkige opvolgingsplanning liet AkzoNobel eerder deze eeuw wel eens in de steek, maar recent bleek het lijstje met achtervangers zeer nuttig. Na het vertrek in april van bestuurder Conrad Keijzer, viel in juli topman Ton Büchner van AkzoNobel uit met gezondheidsklachten. In september volgede ook nog eens cfo Maëlys Castella.

Antony Burgmans, tegenwoordig president-commissaris van AkzoNobel, zit tevens de retentie en renumeratiecommissie in de raad van commissarissen voor. Burgmans maakte De Vries twee-en-een half jaar van nabij mee bij TNT. Hoewel de ex-Unilever topman volgend jaar noodgedwongen met pensioen moet als commissaris bij AkzoNobel, zet hij in de laatste maanden van zijn laatste termijn met de benoeming van De Vries nog wel een stempel op het geplaagde verf- en chemiebedrijf.

 

PPG

Inmiddels is de Belg Thierry Vanlancker benoemd tot bestuursvoorzitter, kwam de Duitser Werner Fuhrmann terug van zijn pensioen om de leiding van de binnenkort te verzelfstandigen chemiedivisie over te nemen en is met De Vries per 1 janauri 2018 ook de post van cfo weer ingevuld.

De belangrijkste uitdaging voor De Vries zal naast het managen van de aandeelhoudersverwachtingen worden om de financiële doelstellingen die de inmiddels vertrokken Akzo-top in april aan aandeelhouders beloofde, waar te maken. Die belofte vond plaats onder druk van een mogelijk vijandige overname van AkzoNobel door PPG, een dreiging die nog niet helemaal verdwenen is. Wanneer AkzoNobel zijn chemiedivisie in 2018 heeft afgestoten, zo is de redenatie in de markt, zou PPG wel eens terug kunnen komen met een overnamebod op het resterende verf- en coatingsbedrijf, voordat de nieuwe cfo goed en wel begonnen is. Of tovert De Vries in recordtijd een financieel konijn uit de hoge hoed voor de ontevreden aandeelhouders van AkzoNobel?

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.2 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 532.27
+ / - +0.89%
AEX532,27arrow0,89% 16-02
AMX810,08arrow0,57% 16-02
ASCX1092,67arrow0,69% 16-02
BEL-203941,19arrow0,79% 16-02
FTSE 1007294,70arrow0,83% 16-02
CAC-405281,58arrow1,13% 16-02
SMI8986,72arrow0,77% 17:32
meer...
arrow13,73%
arrow5,61%
arrow5,12%
arrow4,08%
arrow3,79%
meer...
arrow-6,36%
arrow-2,57%
arrow-1,16%
arrow-1,09%
arrow-0,83%
meer...