Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Beursagenda dinsdag

08:00
Frankrijk: Ondernemersvertrouwen

15:00
VS: Huizenprijzen (S&P Corelogic Case-Shiller index)

16:00
VS: Consumentenvertrouwen, verkoop nieuwe huizen

22:15

VS: Kwartaalcijfers Micron, Nike

Dinsdag in De Financiële Telegraaf:

Valutabelegger krijgt meer oog voor ECB

VN volgt robotisering vanuit kantoor in Den Haag

Column Paul Koster: Groot vertrouwen in grote tech-spelers

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
EUR
1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief

Maritiem concern sluit prijsoorlog Fugro uit

Boskalis zoekt met Gardline verbreding

17 AUG 2017 Yteke de Jong

Amsterdam - Boskalis noemt de overgenomen 40 schepen van Gardline ’een mooie aanvulling’ op het maritiem concern.

„Het is een prachtig bedrijf, dat we vooral vanwege de apparatuur en know-how hebben gekocht”, zegt topman Peter Berdowksi in een gesprek naar aanleiding van de investering. Gisteren publiceerde de maritiem dienstverlener cijfers die een stuk slechter uitvielen dan een jaar geleden. De koers van het aandeel ging 2,8% onderuit.

Berdowski is niet ontevreden over de gang van de zaken. „We zijn nu al thuisgekomen op het niveau dat we al voorspelden als gevolg van de structureel lage olieprijs. De gouden jaren zijn voorbij.”

Deze week verrastte Boskalis met de investering in de Britse bodemonderzoeker Gardline, waarvan de leeftijd van vloot tot vraagtekens bij analisten leidde. „Dat de schepen wat ouder zijn is geen probleem, het ging ons om de uitrusting met nieuwe apparatuur. Bij de inspectie van de zeebodem is een rustig vaartempo goed genoeg en wellicht gaat er iets uit de vaart. We kunnen kostensynergiëen realiseren, bijvoorbeeld het vlootmanagement en verzekeringskosten”, zegt de Boskalis-topman. Door de Britse bodemonderzoeker in te lijven wordt Boskalis een directe concurrent van Fugro uit Leidschendam, waarin het bedrijf uit Papendrecht tevergeefs een belang in opbouwde.

De investering in Gardline is geenszins bedoeld om een prijzenoorlog te starten en Fugro dwars te zitten, zegt de Boskalis-topman desgevraagd. „De prijzen zijn al behoorlijk scherp in de Noordzee door Fugro. We denken dat we een sterke speler in de markt kunnen worden”, zegt de Boskalis-topman. Het concern wil nog verder uitbreiden voor de Noordzee, in onder meer installatieschepen, die gebruikt worden bij de aanleg van de windparken.

Dat de maritiem dienstverlener zich aan de overname van Gardline vergalloppeert acht Berdowski klein. „Een paar jaar geleden was dit bedrijf £250 miljoen waard, nu hebben Gardline kunnen kopen voor £30 miljoen. We hebben altijd gezegd dat we de krenten uit de pap wilden vissen, als er iets moois op de markt zou komen door de malaise in de sector.”

De sleepdiensten boekten fors minder omzet, bij gebrek aan een groot calamiteitenproject. Verder heeft Dockwise, dat onderdelen transporteert van olieplatforms, het moeilijk. Begin dit jaar schreef Boskalis €745 miljoen af op Dockwise. Verdere ingrepen voorziet de topman op dit moment niet. „De vette projecten lopen eruit. Dockwise moet nu de spotmarkt op, waar de marges een stuk minder zijn. Toch vaart ze een een €100 miljoen cash bij elkaar, dat is mooi meegenomen”, zegt Berdowski.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
AEX531,52arrow% 19-03
AMX803,06arrow% 19-03
ASCX1042,13arrow% 19-03
BEL-203920,64arrow% 19-03
FTSE 1007042,93arrow% 19-03
CAC-405222,84arrow% 19-03
SMI8811,33arrow0,00% 19-03
meer...