Nieuws/Entertainment
1014623118
Entertainment

Vrijheidsambassadeurs blijven dit jaar thuis

Bevrijdingsdag ziet er dit jaar heel anders uit dan normaal. Vanwege het coronavirus zijn alle festivals en andere festiviteiten afgelast en blijven de Ambassadeurs van de Vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam, dit keer dus thuis.

Normaal gesproken zouden de zangeres, rapper, het dj-duo én dj-trio per defensiehelikopter door heel Nederland worden gevlogen. In plaats daarvan laten zij zich online zien. Zo werden met het kwartet online documentaires gemaakt en is in samenwerking met 3FM een alternatief Bevrijdingsfestival opgezet. De opnames hiervoor waren in Haarlem en worden dinsdag uitgezonden. De artiesten vertellen op 3FM ook verhalen over hun ambassadeurschap.

Oud-ambassadeurs en andere betrokken artiesten in afgelopen jaren laten ook online van zich horen. Onder anderen Maan, Syb van der Ploeg, DJ Paul Elstak, Claudia de Breij, My Baby, Trijntje Oosterhuis en Blaudzun roepen hun volgers op om te delen wat zij doen op 5 mei. Andere initiatieven zijn onder meer het alternatieve 5 mei-concert met Simone Kleinsma en Roel van Velzen vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam en een optreden van Martin Garrix. Hij draait een speciale live-set vanaf een jacht op de Hollandse wateren.

Claudia de Breij hoopt dat om 16.55 uur door een groot deel van Nederland Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy te horen is. Veel radiostations hebben laten weten dat het niet in hun programmering op Bevrijdingsdag past en zullen het nummer niet draaien, met uitzondering van NPO 3FM, NPO Radio 5, Radio 10 en diverse regionale zenders. Verschillende beiaardiers hebben aangegeven het liedje te zullen spelen.