Nieuws/Entertainment
1034983
Entertainment

GeenStijl moet betalen aan Britt en Playboy

GeenStijl moet een schadevergoeding betalen aan Britt Dekker en Playboy voor het aanbieden van een link naar gelekte naaktfoto's van de presentatrice. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Volgens het hof handelde het weblog onrechtmatig toen het in 2011 een zogenoemde hyperlink naar de gewaagde plaatjes van de blondine op een Australische website met haar lezers deelde.

De rechtbank meende eerder dat GeenStijl inbreuk maakte op het auteursrecht van Playboy, dat de foto's liet maken. Het hof vindt echter dat daar geen sprake van is. Door het plaatsen van de link maakte GeenStijl niet zelf de foto's openbaar. In hoger beroep is het weblog dan ook alleen veroordeeld voor het onrechtmatig handelen tegenover Dekker en het mannenblad. De website moet daarom een vergoeding betalen aan beide partijen voor de geleden schade. Hoe hoog die vergoeding zal zijn, wordt in een andere procedure vastgesteld.

„GeenStijl heeft haar publiek gefaciliteerd en enthousiast gemaakt om de illegaal geplaatste foto's te bekijken”, meende de rechter.