Nieuws/Entertainment
1051671655
Entertainment

Queen hoopt dat ’iedereen straks trots kan zijn’

Queen Elizabeth tijdens haar speech.

Queen Elizabeth tijdens haar speech.

WINDSOR - De Britse koningin Elizabeth heeft in een ongebruikelijk warme tv-toespraak haar volk een hart onder de riem gestoken. „Ik ben er zeker van dat de hele natie het met me eens is, dat ik de zorgmedewerkers in de frontlinie hartelijk bedank”, sprak zij aan een antiek bureautje in het kasteel van Windsor. Daar verblijft zij tijdens de corona-crisis in zelf verkozen isolatie.

Queen Elizabeth tijdens haar speech.

Queen Elizabeth tijdens haar speech.

De vorstin bedankte ook anderen die in Groot-Brittannië vanwege de corona-crisis thuis blijven: „Dat doet u om de kwetsbaren te beschermen.” Iedere Brit die keek zal onmiddellijk hebben begrepen dat ook hun koningin, die deze maand haar 94ste verjaardag viert, tot de kwetsbaren behoort. Al gaf zij daar geen blijk van tijdens haar strak voorgedragen speech. Geen woord wijdde zij overigens aan haar 98-jarige echtgenoot prins Philip, die de laatste tijd regelmatig het ziekenhuis bezoekt.

„Eensgezind en resoluut komen we dit te boven. Ik hoop dat we in de toekomst met trots kunnen terugkijken op hoe wij ons nu gedragen. Want de trots op wie wij zijn, slaat niet alleen op het verleden. Die slaat ook op de toekomst.”

’Bid of mediteer’

Hoewel het ook volgens koningin Elizabeth geen pretje is om zo aan huis gebonden te zijn, overwoog zij: „Het biedt ook tijd op te pauzeren, te reflecteren in gebed of in meditatie.”

Het deed haar denken aan 1940, het eerste jaar uit de Tweede Wereldoorlog: „Toen hield ik een toespraak met mijn zus, voor de radio. Het was een toespraak voor geëvacueerde kinderen, die gescheiden waren van thuis.” Zoals ook nu mensen noodgedwongen gescheiden zijn van elkaar.

Maar hou nog even vol, wilde zij iedereen meegeven: „Samen pakken we deze ziekte aan en ik wil u geruststellen dat als we eensgezind en vastberaden blijven, we dit virus overwinnen.” Verder zei Elizabeth te hopen dat iedereen „de komende jaren trots kan zijn op de manier waarop deze uitdaging is aangegaan.”

Vanuit haar stijlvol ingerichte kasteelsalon besloot de Britse koningin: „We zullen weer bij onze vrienden zijn, bij onze familie zijn. We zullen weer bij elkaar zijn. Mijn warmste wensen voor u allemaal.”