Nieuws/Entertainment
1065603998
Entertainment

RTL stopt voorlopig met uitzenden The Voice na aantijgingen seksueel wangedrag

The voice of Holland 2022

The voice of Holland 2022

HILVERSUM - RTL stopt voorlopig met het uitzenden van The Voice of Holland. Bij de zender en producent ITV zijn berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnengekomen.

The voice of Holland 2022

The voice of Holland 2022

„Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren”, laat RTL in een verklaring weten. „De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is.”

Het nieuws dat er sprake zou zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik achter de schermen van het populaire programma, dat vrijdagavond nog 1,6 miljoen kijkers trok, is de zender rauw op het dak gevallen. „Het gaat om zeer ernstige aantijgingen. Onze prioriteit ligt nu bij een extern onderzoek naar de beschuldigingen”, aldus een woordvoerder van RTL.

Diep geschokt

In een persbericht laat RTL weten dat ze diep geschokt zijn door de aantijgingen. RTL heeft, naar nu blijkt, woensdag 12 januari een mail ontvangen van het BNNVARA-programma BOOS, waarin de aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom The Voice uit de doeken werden gedaan. „De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL.”

„Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren. De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is.” RTL benadrukt de kwestie uitermate serieus te nemen. „Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.”

Wat het - ook financieel - betekent voor de zender om per direct het vlaggenschip van de buis te moeten halen, kan en wil de woordvoerder niet zeggen. „Dat weten we nog niet. Het gat in de programmering wordt opgevuld. Daar komt een oplossing voor. Wat er voor The Voice in de plaats komt, maken we zo snel mogelijk bekend”, aldus hoofd communicatie Kim Koppenol.

Aangifte bij OM

Er is bij het Openbaar Ministerie Midden-Nederland aangifte gedaan wegens seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Het betreft geen beschuldiging tegen de zanger Marco Borsato tegen wie in december aangifte werd gedaan.

Dat bevestigt het OM aan De Telegraaf. Tegen wie wel aangifte is gedaan, kan het OM niet zeggen.

Tim Hofman

Al langer gaan geruchten over ongepast gedrag achter de schermen van The Voice. BOOS kondigde al eerder aan dat het programma bezig was met het onderwerp.

BOOS-presentator Tim Hofman schrijft op Instagram: „We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, aankomende donderdag zenden we onze aflevering over The Voice Of Holland uit, later vandaag volgt meer info.”

In het voorjaar van 2021 ontving de redactie van BOOS verhalen over vermeend seksueel overschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland, meldt omroep BNNVARA zaterdag. ,,Er volgde een oproep van BOOS-presentator Tim Hofman waarin hij vroeg of er meer mensen zijn die iets hebben meegemaakt bij talentjachten die niet door de beugel kunnen. Er volgden tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice.” Het gaat daarbij volgens de omroep om aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma.

Aangifte Marco Borsato

Eind 2021 werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen Marco Borsato, die lange tijd coach was bij The Voice, vanwege misbruik. Een jonge vrouw (22) stelt in haar aangifte dat vanaf haar vijftiende gedurende een aantal jaren sprake is geweest van het plegen van ontuchtige handelingen door de zanger.

Borsato ontkent de aantijgingen. Hij heeft bij het Arrondissementsparket Noord-Holland aangifte gedaan van het doen van een valse aangifte, smaad, laster en het doen van een lasterlijke aanklacht.

Tips of weet u meer? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952