Entertainment/Film
1080058153
Film

’Antoinette dans les Cévennes’

Een pakezel als zielenknijper in lichtvoetige romkom

Wat: drama, komedie, romantiek

Regie: Caroline Vignal

Met: Laure Calamy,

Benjamin Lavernhe,

Olivia Côte

De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson had ooit zoveel liefdesverdriet, dat hij besloot troost te zoeken in de natuur. De auteur van Schateiland reisde af naar het zuiden van Frankrijk, huurde een pakezel en trok de bergen van het Centraal Massief in. Over die louterende trektocht schreef hij het boek Travels with a donkey in the Cévennes en nog steeds kun je in Zuid-Frankrijk de Stevenson Route lopen.

Ook Antoinette besluit deze wandeling te maken, maar om een heel andere reden. De Parijse schooljuf beleeft een affaire met Vladimir, de vader van één van haar leerlingen. Als hij met zijn gezin in de Zuid-Franse bergstreek op wandelvakantie gaat, besluit ze hem achterna te reizen. Eenmaal aangekomen ruilt zij haar hoge hakken en roze rolkoffer in voor ezel Patrick. En hup: daar gaat ze, hopend op een rendez-vous met haar heimelijke minnaar.

Zo lijkt Antoinette dans les Cévennes alle ingrediënten te bevatten voor een doldwaas liefdesavontuur. Maar wat volgt, is een nogal fletse romkom, die nergens écht ontvlamt. Scenarist en regisseur Caroline Vignal brengt de natuur adembenemend mooi in beeld, maar beter had ze meer aandacht kunnen besteden aan het verhaal.

Relatietheorieën

Vignals vertelling is wel érg lichtvoetig en wordt vooral bevolkt door bemoeizuchtige medewandelaars die allemaal hun mening hebben over het liefdesleven van de onervaren wandelaar Antoinette. Onderweg strooit de regisseur bovendien kwistig met vreemde relatietheorieën en clichématige tegeltjeswijsheden als: niet de bestemming telt, maar de reis ernaartoe.

Wel geestig zijn de scènes waarin de verliefde onderwijzeres stuntelt met haar koppige ezel. Als ze ontdekt dat Patrick pas wil lopen bij het horen van menselijk stemgeluid, ontwikkelt zich een therapeutische band tussen de twee. Zo verlost het pakdier Antoinette niet alleen van haar materiële bagage, maar ook van haar mentale rugzakje.

✭✭

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd