Nieuws/Entertainment
1081741
Entertainment

Eindredacteur VARA-website Joop.nl reageert op aantijgingen

Francisco van Jole over beschuldiging seksueel misbruik: ’Van dwang geen sprake’

Francisco van Jole

Francisco van Jole

Francisco van Jole (57) heeft gereageerd op de uitspraken van een vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik. De journalist en eindredacteur van VARA-website Joop.nl zegt dat hij zijn excuses heeft aangeboden, maar dat er van misbruik geen sprake is.

Francisco van Jole

Francisco van Jole

De vrouw, die anoniem wil blijven, beschuldigde Van Jole van seksueel misbruik en deed dinsdag op weblog GeenStijl haar verhaal. „Francisco van Jole voerde mij, een vrouw van 23, dronken, bracht me naar zijn hotel, ging tussen mij en zijn hoteldeur staan, kleedde zich uit en ging op me liggen, ondanks dat ik nee zei. #metoo Francisco.” Ook publiceerde GeenStijl een opgenomen gesprek waarin de vrouw Van Jole confronteert met zijn gedrag.

Van Jole, die zegt te zijn geschrokken van het verhaal, reageerde woensdag op Radio 1 op de aantijgingen. „Tien jaar geleden heb ik, op haar verzoek, die ontmoeting gehad met die vrouw. Ik heb haar daarna niet meer gezien. Eén, of twee jaar later kwam ik haar toevallig tegen en zei ze: ’Kan ik even rustig met je praten?’”

’Van dwang geen sprake’

De vrouw deed vervolgens haar verhaal over de bewuste avond, waar Van Jole „heel erg van schrok”. „Omdat dat totaal niet mijn beleving was van die avond en omdat ik het heel vervelend vond dat zij het kennelijk zo heeft ervaren. Ik heb daar mijn excuses voor aangeboden, omdat het niet de bedoeling is dat mensen zich daar zo naar over voelen. En toen was het gesprek voorbij”, aldus de hoofdredacteur van Joop.nl, die niet wist dat de vrouw een opname van het gesprek maakte.

Op de vraag wat er die avond dan wél is gebeurd, antwoordt Van Jole: „Die tong in haar mond... Kijk, wij waren wat aan het drinken en bij het afscheid zoenden we. Daarna zei ze ’nee’. Vervolgens is ze meegegaan naar de hotelkamer. Er is geen sprake geweest van dwang of intimidatie, maar kennelijk in haar beleving wel.”