Nieuws/Entertainment
1082951
Entertainment

Rita Reys (88) overleden

Rita Reys, Europe's First Lady of Jazz, is overleden. Ze werd 88 jaar. Haar manager heeft dat laten weten. Reys overleed in de nacht van zaterdag op zondag in Breukelen.

De zangeres stond ruim 70 jaar lang als professioneel zangeres op het podium, tot nog zeer recent. Vier decennia trad ze op met haar geliefde echtgenoot en pianist Pim Jacobs (in 1996 overleden) aan haar zijde. Ze kreeg de eretitel Europe's First Lady of Jazz op het internationale jazzfestival van Juan Les Pins, waar Rita en Pim een belangrijke prijs wonnen.

Rita Reys speelde met de groten der aarde. Haar stem was soepel en lenig en jazzy. De zangeres maakte tijdens haar lange carrière tientallen albums. Ook won ze veel prijzen, onder meer vijf Edisons (en een oeuvre-Edison), de American Songbook Award, drie gouden platen en de prestigieuze internationale Bird Award.

De zangeres trad tot voor kort nog zeer regelmatig op, de laatste jaren met vaste pianist Peter Beets en haar zwager Ruud Jacobs op de bas. Er zaten ook nog veel optredens in het verschiet, zo blijkt uit de agenda op haar website.

Het overlijden van de zangeres was meteen trending topic op Twitter. Altsaxofonist Benjamin Herman (New Cool Collective) wenst de familie, vrienden en fans sterkte.