Entertainment/Gossip
1083582017
Gossip

Ghislaine Maxwell veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf

Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell (60), de Britse socialite die eind vorig jaar schuldig is bevonden aan het ronselen van minderjarige meisjes voor seks met misbruikmiljardair Jeffrey Epstein, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Ook moet ze een boete betalen van 750.000 dollar, maakte rechter Alison Nathan dinsdag bekend. Amerikaanse aanklagers hadden 30 tot 55 jaar celstraf tegen Maxwell geëist.

Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell

„Een straf van 240 maanden is voldoende”, stelt Nathan. „Maxwell heeft rechtstreeks en herhaaldelijk en in de loop van vele jaren deelgenomen aan een gruwelijk plan om minderjarige meisjes, sommigen zelfs nog maar 14 jaar oud, te verleiden, vervoeren en te verhandelen voor seksueel misbruik door en met Jeffrey Epstein.”

Laatste woord

Nadat enkele slachtoffers zich dinsdag persoonlijk of via hun advocaten tot Maxwell hadden gewend en vertelden hoe Epstein en zij hun levens hadden verwoest, kreeg de socialite het laatste woord. Maxwell noemde Epstein een ’manipulatieve, sluwe en controlerende man’ die iedereen in zijn omgeving voor de gek hield. Ze zei sorry voor de pijn die zijn slachtoffers hebben ervaren.

Volgens de rechter leek Maxwell geen spijt te betuigen of verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Sleutel

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein en wordt gezien als zijn rechterhand. Volgens de aanklagers was zij ’de sleutel’ in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. Meerdere vrouwen die tijdens het proces aan het woord kwamen zeiden als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van het duo. Volgens drie van hen heeft Maxwell meegedaan aan het misbruik.

De socialite zei niet schuldig te zijn. Haar advocaten hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden. Maxwells advocaten hadden gepleit voor maximaal vijf jaar cel.