Nieuws/Entertainment
1095835515
Entertainment

MOJO wil duidelijkheid over doorgaan festivals

MOJO wil dat het kabinet zo snel mogelijk een knoop doorhakt over het wel of niet doorgaan van de vele festivals in de komende maanden. Dat zei managing director Ruben Brouwer donderdagmiddag in het BNR-programma Spitsuur.

„Ik denk dat de branche er heel veel baat bij heeft als er gewoon snel duidelijkheid komt over een langere periode dan 1 juni. Iedereen zit daar nu met smart op te wachten. Zolang wij geen duidelijkheid hebben moeten we noodgedwongen doorgaan met de voorbereidingen.”

Daar zit volgens Brouwer een „enorm groot risico” aan. „We kunnen denk ik allemaal wel aanvoelen dat festivals ook na 1 juni geen doorgang kunnen vinden. Alleen weten we dat nu nog niet”, zegt hij. Een festival zal echter niet zelf de handdoek in de ring gooien. Volgens Brouwer zitten die vaak opgescheept met verzekeringen en contracten met artiesten en leveranciers.

Overmacht

„Er is nu nog geen sprake van overmacht. Als de overheid zegt: ’het mag niet meer’, dan heb je een situatie waarbij er overmacht is en dan gaan heel veel contracten niet meer door en kunnen verzekeringen in werking treden”, verduidelijkt Brouwer. Hij ziet dan ook het liefst duidelijkheid zoals in Denemarken is gegeven waar het hele festivalseizoen tot 31 augustus werd opgeschort. „Het kabinet zegt dat ze op 21 april met uitleg komen over nieuwe maatregelen, hopelijk ook over de festivals. Maar wat mij betreft komt er morgen al duidelijkheid.”

MOJO is direct betrokken bij de organisatie van tien grote festivals zoals Pinkpop en Lowlands. In de hele branche zijn er naar schatting zo’n 1200 festivals deze zomer.