Nieuws/Entertainment

Zangeres Sjoukje Smit ziet Waylon ver komen op Eurovisie Songfestival

’Waylon is een drammerig ventje dat wél weet wat-ie doet’

Door Rick Kraus

Waylon

Waylon

ANP Kippa

Waylon gaat volgend jaar voor de tweede keer naar het Eurovisie Songfestival. Drie jaar geleden deed de zanger samen met Ilse DeLange mee als The Common Linnets. Dit keer gaat Waylon solo naar het Songfestival, een weg die 37 jaar geleden ook werd bewandeld door Sjoukje Smit. „De tweede keer was veel leuker, ik hoefde nergens rekening mee te houden.”

Waylon

Waylon

ANP Kippa

Net als Waylon nam ook Smit tweemaal deel aan het muziekspektakel. De zangeres vormt begin jaren zeventig met Willem Duyn het duo Mouth & MacNeal, waarmee ze in 1974 Nederland vertegenwoordigt op het Songfestival in Brighton (Engeland). Met het nummer Ik zie een ster eindigt het stel op de derde plaats. Een paar maanden later ontstaat er onenigheid tussen de twee, waarna Smit opstapt. In 1980 probeert de zangeres het nogmaals - dit keer als Maggie MacNeal - en weet ze het met het liedje Amsterdam te schoppen tot plek vijf.

Het zangduo Mouth & MacNeal tijdens het tv-programma TopPop.

Het zangduo Mouth & MacNeal tijdens het tv-programma TopPop.

ANP

Op de vraag welke van de twee deelnames haar het meest dierbaar is, hoeft Smit niet lang na te denken. „De tweede keer! Absoluut”, zegt de inmiddels 67-jarige zangeres tegen Privé „Het was allemaal zó anders en ik was veel gemotiveerder. Met Mouth & MacNeal werd je echt van hot naar haar gestuurd en zong je bovendien een liedje dat niet eens van jezelf was. Je had maar te zingen wat je voorgeschoteld kreeg. Ik hing er maar een beetje bij.”

Sjoukje Smit

Sjoukje Smit

Hollandse Hoogte

Smit, die naar eigen zeggen nog steeds niet van het podium is af te slaan, denkt dat Waylon hoge ogen gaat gooien in Lissabon. „Ik vind Waylon een te gekke zanger en omdat hij al een keer heeft meegedaan, heeft hij zijn naam inmiddels wel gevestigd. Hij mag misschien wel af en toe een drammerig ventje zijn, op muzikaal vlak weet hij echt wel wat-ie doet. Ilse trouwens ook, en wellicht zijn ze daarom wel met elkaar gebotst. Hij heeft zich in elk geval goed gerevancheerd.”

Sjoukje Smit tijdens het Eurovisie Songfestival in Den Haag (1980).

Sjoukje Smit tijdens het Eurovisie Songfestival in Den Haag (1980).

ANP Kippa

Hoewel Smit met twee deelnames aan het Songfestival een ervaringsdeskundige mag worden genoemd, zegt ze geen tips te hebben voor Waylon. „Als er íemand niet zenuwachtig wordt en gewoon zichzelf blijft, is het Waylon wel. Dus wat dat betreft denk ik niet dat hij tips nodig heeft van mij om zichzelf erdoorheen te jassen. Het gaat helemaal goed komen. Ik vind eigenlijk alles wat hij doet geweldig.”