Entertainment/Royals
1113696568
Royals

Prins Andrew wil bevoegdheid rechtbank aanvechten

Prins Andrew

Prins Andrew

Prins Andrew is van plan de bevoegdheid van een Amerikaanse rechtbank aan te vechten in de zaak van Virginia Giuffre. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van documenten die maandag bij een rechtbank in Manhattan door een advocaat van de 61-jarige prins zijn ingediend. Het is niet bekend op welke gronden de prins de jurisdictie van de rechtbank wil aanvechten.

Prins Andrew

Prins Andrew

In New York wordt de eerste hoorzitting verwacht van de rechtszaak die is aangespannen tegen de Britse prins. Lokale media schreven eerder dat de eerste zitting telefonisch zal plaatsvinden. De rechter in Manhattan wil onder meer bijgepraat worden over de pogingen om Andrew te dagvaarden. Die verliepen moeizaam, zo kon afgelopen week worden opgemaakt uit Britse media. De prins heeft zich intussen verschanst op het koninklijke landgoed Balmoral.

Giuffre, destijds zeventien jaar, zegt dat de prins zich tientallen jaren geleden herhaaldelijk aan haar heeft vergrepen. Dat zou onder meer zijn gebeurd toen Andrew te gast was bij de omstreden zakenman Jeffrey Epstein. Die werd in 2019 dood aangetroffen in zijn cel nadat hij was beschuldigd van grootschalig misbruik van minderjarige vrouwen. Uit de lijkschouwing kwam naar voren dat hij zichzelf van het leven had beroofd. Prins Andrew heeft de beschuldigingen van misbruik tegengesproken.