Entertainment/Film
1118501096
Film

‘La última primavera’

Laatste lente in sloppenwijk

— Wat: drama

— Regie: Isabel Lamberti

— Met: David Gabarre Jiménez, Agustina Mendoza Gabarre, David Gabarre Mendoza

Deze familie voelt zich thuis in hun sloppenwijk.

Deze familie voelt zich thuis in hun sloppenwijk.

Daken van golfplaten. Geen verwarming. Bungelende elektriciteitskabels die om de haverklap breken. Veel toekomst zit er niet in de illegale sloppenwijk Cañada Real. Toch weigert de familie Gabarre in La última primavera te vertrekken. Het is en blijft hún sloppenwijk.

Deze familie voelt zich thuis in hun sloppenwijk.

Deze familie voelt zich thuis in hun sloppenwijk.

Regisseur Isabel Lamberti volgde dit Spaanse Roma-gezin al eerder voor haar documentaire Volando Voy, waarmee ze in 2015 afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Ditmaal keert ze terug met een ander plan. In La última primavera spelen de familieleden fictieve versies van zichzelf. Met hun eigen leven als inspiratiebron.

In een rauwe stijl schiet Lamberti soepel heen en weer binnen het gezin. Er dreigt een uitzetting, en iedereen beleeft dat op zijn manier. Terwijl vader David uit alle macht probeert om zijn zelf opgebouwde leven in stand te houden, speelt zijn jongste kind op een schroothoop en wankelt tienerzoon tussen criminaliteit en een carrière als kapper. Schoondochter Maria komt intussen uit een ander milieu. Zij kan nauwelijks aan haar moeder uitleggen waarom ze toch in deze omgeving wil blijven wonen.

Aan de ene kant is dit gezin een warme eenheid, die zich geen leven meer kan voorstellen buiten de sloppenwijk. Aan de andere kant gaat het hier ook om individuele personages. Losse intieme portretjes, die door de korte speelduur helaas wel aan de oppervlakkige kant blijven. Gelukkig maakt de ongepolijste, naturelle sfeer veel goed.

✭✭✭✩ (3.5 uit 5)