1119039
Entertainment

’De mensengenezer’ ook favoriet bij lezers

Koen Peeters wint ECI Literatuurprijs

De Vlaamse schrijver Koen Peeters is de onbetwiste winnaar van de ECI Literatuurprijs 2017 voor zijn roman De mensengenezer. Niet alleen de vakjury, onder leiding van voorzitter Thom de Graaf, koos hem als winnaar, maar ook de lezersjury gaf dit boek de meeste stemmen. Een dubbelslag voor Koen Peeters (1959), die voor de Literatuurprijs 50.000 euro en voor de Lezersprijs 10.000 euro toucheert.

De mensengenezer gaat over de jonge Remi, een boerenzoon uit Westhoek in Vlaanderen, nabij de Franse grens. De jongeman twijfelt over het boerenbestaan, gaat naar het seminarium en vertrekt vervolgens als pater naar Congo om zichzelf te leren kennen. Een roman vol Vlaamse historie; bij Westhoek liggen vele in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde soldaten begraven, en in Congo ligt het Belgische koloniale verleden.

Helder

Volgens de jury is De mensengenezer „een helder geschreven boek, dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron”, aldus Thom de Graaf (D66-fractievoorzitter Eerste Kamer) vanavond in het Haagse Theater aan het Spui, waar de prijs werd uitgereikt temidden van collegaschrijvers, uitgevers en andere genodigden.

Peeters is meermalen bekroond voor zijn werk. Zo won hij in 2009 de F. Bordewijkprijs voor De bloemen en in 2012 de E. du Perronprijs voor zijn roman Duizend heuvels.

Andere vijf genomineerden

De andere vijf genomineerden voor deze 31e ECI Literatuurprijs - voor voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar - waren Eindeloos Eiland van Huub Beurskens, De waren van Daniël Rovers, Noodweer van Marijke Schermer, Yucca van Peter Terrin en Halleluja van Annelies Verbeke. Zij ontvangen ieder een geldbedrag van 5.000 euro.