Nieuws/Entertainment
1122459
Entertainment

'Anchorman' RTV Drenthe weg na beschuldiging

'Anchorman' Peter Zwerus van RTV Drenthe moet weg bij de regionale omroep. RTV Drenthe beschuldigde hem er kort geleden van dat hij presentatiekleding ter waarde van enkele duizenden euro's achterover had gedrukt en stuurde hem de laan uit. Zwerus vocht dat besluit aan en stapte naar de rechter.

Zwerus (55) zei vorige week voor de rechtbank dat hij toestemming had om de kleding te houden en dat het „heel normaal” was bij de omroep. Hoofdredacteur Dink Binnendijk bestreed dat tijdens die zitting. Als „vaandeldrager voor een regionale omroep met zo'n wereldsalaris” kan zoiets niet, meende hij. „Dat gaat ten koste van je integriteit als journalist.”

Hoewel de rechtbank oordeelde dat het ontslag van Zwerus onterecht was, wil de omroep hem hoe dan ook niet terug. RTV Drenthe moet de presentator nu 230.000 euro ontslagvergoeding betalen. De omroep zegt zich bij de uitspraak van de rechter neer te leggen. Het bedrag dat moet worden uitgekeerd, heeft geen gevolgen voor de bedrijfsvoering. „De eenmalige schadeloosstelling leidt niet tot financiële problemen of tot een aanpassing in budgetten of programmering”, zo verklaart RTV Drenthe.