Nieuws/Entertainment
1125992
Entertainment

RTL mag Zesde Zintuig uitzenden

RTL mag vanavond toch de geplande aflevering van Het Zesde Zintuig-Plaats Delict rondom de in 2009 gestorven Eline Melters uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad besloten.

De toenmalige vriend van de 23-jarige verpleegkundige in opleiding vroeg de rechtbank gisteren de uitzending tegen te houden omdat er met ’een beschuldigende vinger’ naar hem zou worden gewezen. Officieel staat de dood van Eline als zelfmoord te boek, maar de familie van de vrouw zet daar grote vraagtekens bij.

Eline zou zich met een messteek in de hartstreek om het leven hebben gebracht. Ze was op dat moment met haar vriend M. in hun woning in het Limburgse Urmond. M. werd door de politie aangehouden. Na twee dagen onderzoek werd hij vrijgelaten: politie en justitie waren overtuigd dat het suïcide betrof. De ouders van het slachtoffer hebben zich gewend tot Het Zesde Zintuig waarin paragnosten zich volgens een aankondiging buigen over de vraag: ’Is Eline Melters vermoord of was het zelfmoord?’. De rechtbank wijst erop dat familieleden van Eline vrijheid van meningsuiting hebben en zij zich publiekelijk mogen afvragen of er sprake was van zelfmoord. Het grootste deel van de uitzending zou bestaan uit ervaringen van de paragnosten zonder dat er feiten worden gepresenteerd of conclusies worden getrokken. Door de familie van Eline wordt haar voormalige vriend in de uitzending niet beschuldigd van betrokkenheid bij de dood.

De advocaat van M, Joep Timmermans, is zeer teleurgesteld. ,,M. wil rust. Hij heeft het gevoel kapot te worden gemaakt door een televisiezender. Mensen denken toch: waar rook is, is vuur. De gemiddelde man op straat, een collega, een dorpsgenoot van de plaats waar hij een nieuw leven is begonnen: velen zullen zich afvragen of die jongen niet toch iets met die dood te maken heeft. Terwijl het OM destijds eenduidig heeft vastgesteld dat er maar één doodsoorzaak mogelijk was: zelfmoord.’’ Timmermans is ook boos dat hij vooraf de uitzending niet heeft mogen zien.

Het is de tweede keer binnen een half jaar dat iemand een RTL-programma rondom een overleden persoon probeert tegen te houden. In november stapte de stiefvader van de vermoorde Nicole van den Hurk naar de rechter om een aflevering van Derek Ogilvie tegen te houden. Uiteindelijk kreeg hij geen gelijk, maar trok RTL toch aan het kortste einde. Na alle commotie zag de zender af van het uitzenden van de zogenaamde ’reading’ met de gestorven tiener.

RTL stelt: ,,De rechter heeft geoordeeld dat RTL in haar recht staat en derhalve zenden we de betreffende uitzending gewoon uit. Deze is tot stand gekomen op initiatief van Elines familie en wij zijn van mening dat het zorgvuldig is gemaakt.''