Nieuws/Entertainment
1126690
Entertainment

’Gewoon op kantoor met de deur gesloten’

Masturberende komiek Louis C.K. beschuldigd

Louis C.K.

Louis C.K.

De in Amerika succesvolle komiek Louis C.K. wordt door vijf vrouwen beschuldigd van seksueel ongepast gedrag. Zij doen hun verhaal in de New York Times. Het gaat vooral om het masturberen in de aanwezigheid van de vrouwen; opmerkelijk genoeg een thema dat ook in zijn shows regelmatig voorkwam.

Louis C.K.

Louis C.K.

Het komische duo uit Chicago, Dana Min Goodman en Julia Wolow, hadden zojuist hun grote doorbraak gehad: ze mochten optreden op het U.S. Comedy Arts Festival in Aspen. Toen Louis C.K. hen uitnodigde op zijn hotelkamer, aarzelden ze geen moment: ze zagen het als collegiaal gebaar en wilden hun succes van even daarvoren vieren en waarom dan niet met de komiek de ze erg bewonderden? Dit gebeurde in 2002.

Maar, vertelden ze aan de krant, zodra ze lekker waren gaan zitten in de kamer, hun winterjassen nog aan en hun hoeden nog op, vroeg de komiek of hij zijn penis uit zijn broek kon halen. Ze dachten dat dit een grap was en lachten erom. „En toen deed hij het echt.” Het is Goodman die haar verhaal doet. „Hij trok al zijn kleren uit en vervolgens, compleet naakt, masturbeerde hij.”

De twee besloten geen aangifte te doen, omdat het hen niet helemaal duidelijk was of ze een overtreding hadden meegemaakt. Wel begonnen ze in hun omgeving over het incident te vertellen, maar mensen keerden zich daarop van hen af.

In shock

Een jaar later, in 2003, is het Abby Schachner die Louis C.K. uitnodigt voor haar show. Volgens haar kon ze hem door de telefoon horen masturberen terwijl ze met hem sprak. In 2005 was het komiek Rebecca Corry, die tijdens een pilot voor een tv-serie de vraag van C.K. kreeg of hij zich in haar zicht mocht aftrekken. Ze weigerde. Uitvoerend producenten Courteny Cox en David Arquette hebben dit incident bevestigd aan de krant. Cox: „Ik was woedend en in shock. Ik heb daarna geprobeerd een veilige omgeving voor Rebecca te creëren.”

Een vijfde vrouw doet anoniem haar verhaal, omdat ze niet in het openbaar gelinkt wil worden aan Louis C.K. Ook bij haar wilde hij masturberen, terwijl ze in zijn kantoor zaten, met de andere collega’s buiten de gesloten deur. „Ik wist dat het niet goed was. Ik denk dat ik ja heb gezegd vanwege de cultuur. Hij heeft zijn macht misbruikt.”

Afrukken op podium

Na jaren van ongefundeerde geruchten over de aftrekpraktijken van de komiek, komen deze vrouwen nu naar voren met hun ervaringen. De man die van humor zijn vak maakte, was daar zeer succesvol in en zeker in de jaren van de incidenten: zijn shows in Madison Square Garden waren acht keer uitverkocht, hij creëerde een tv-serie die een Emmy won, en vergrootte zijn invloed als smaakmaker en auteur, met behulp van een manager die enkele van de grootste namen in de komediescene vertegenwoordigt. Ironisch genoeg boekte hij vooral succes met het belachelijk maken van de mannelijke hypocrisie. Ook besprak hij het verschijnsel ’masturberen’ regelmatig en maakte daarbij overdreven gebaren van iemand die zich aftrekt.

De New York Times benaderde de komiek voor een reactie op de beschuldigingen. Zijn publicist Lewis Kay liet echter weten dat C.K. niet zou reageren op welke vragen dan ook. Wel werd de première van zijn nieuwe film uitgesteld en zijn verschijning in de tv-show The Late Night Show With Stephen Colbert afgezegd. Ook in zijn film zit een karakter die doet alsof hij masturbeert in het zicht van andere mensen, terwijl andere personages proberen geruchten over seksueel wangedrag te verwerpen. Tegelijk heeft de komiek vrouwen geholpen bij hun carrière en werd hij door fans en critici wel als feminist gezien.