Entertainment/TV
1128134382
TV

Matthijs van Nieuwkerk breekt met BnnVara na ’twijfel aan mijn oprechtheid’

Matthijs van Nieuwkerk legt voorlopig zijn werk neer en stopt per direct bij BnnVara. De 62-jarige televisiemaker „verbreekt de banden” met de omroep, laat hij weten aan het anp. „Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk.”

„Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt”, aldus Van Nieuwkerk. De presentator is in opspraak nadat de Volkskrant vrijdagavond een uitgebreid onderzoek publiceerde naar de werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Het ging volgens tientallen medewerkers in de Volkskrant om „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.”

Verslaggever Jordi Versteegden over dit drastische besluit. Artikel gaat verder onder de video.

Van Nieuwkerk, lange tijd de meest beeldbepalende en bestbetaalde presentator van de publieke omroep, gebruikt de komende periode „om tot bezinning te komen.” „Daarna hoop ik weer van me te laten horen.” Daarvoor maakte hij verscheidene tv-programma’s rondom de Top 2000. NTR besloot zaterdag de opnames van de Top 2000 Quiz te staken naar aanleiding van het Volkskrant-artikel. Over het vervolg hiervan is nog niks bekend.

BnnVara laat weten het besluit van Van Nieuwkerk om te vertrekken te respecteren. „Een spijtbetuiging van Matthijs vonden en vinden we essentieel, daar hoort de erkenning bij dat er over grenzen van (oud)-collega’s is gegaan”, aldus de omroep. „In de opdracht die we onszelf hebben opgelegd - namelijk het zorgen voor een veilige werkomgeving voor al onze collega’s - nemen we de ontwikkelingen van de afgelopen periode nadrukkelijk mee. We moeten en gaan het beter doen.”

Ook de NPO respecteert Van Nieuwkerks beslissing, zo laat NPO-voorzitter Frederieke Leeflang weten.