Nieuws/Entertainment
1130522
Entertainment

Ratelband flink tekeer in rechtbank

Op een enkele uitglijder na wist positiviteitsgoeroe Emile Ratelband zich woensdag bij de rechtbank in Amsterdam een tijd lang in te houden. Hij noemde officier van justitie Koos Plooij „die jongeman daar” en grapte daarover dat dat als „compliment” was bedoeld. Waar hij kon, beantwoordde hij de vragen van de rechtbank.

Maar op vragen van Plooij wenste de 63-jarige Ratelband niet in te gaan. „Want het is gebleken dat het niet lekker loopt tussen ons.” Dat was een understatement van formaat: 5 minuten laten voer Ratelband uit tegen de aanklager, die hij ervan beticht dat hij hem zakelijk kapot heeft gemaakt. Het is een „persoonlijke zaak” geworden tussen de officier en hem, vindt hij.

„Alles is voorbij sinds die meneer mij van mijn bed heeft gelicht. Het is gewoon einde verhaal. Er is niks over van het succes waaraan ik 25 jaar heb gebouwd”, fulmineerde Ratelband. „Ik vind het een schande dat het zo is gegaan. Mijn vrouw is ook van haar bed gelicht, mijn kinderen werden apart gezet en ik moest 3 dagen het hok in. En waarom? Vanwege een via-via-via-verhaal dat ik iets met die zaak te maken zou hebben. Het is karaktermoord. Het lijkt '40-'45 wel, de verhalen van mijn opa en oma.”

„De veroorzaker gaat rustig verder”, aldus Ratelband, wijzend op officier Plooij. „Morgen is er weer iemand anders de klos. Kan dat zomaar? Of wordt hij ook vervolgd?“

Plooij repliceerde dat zijn optreden als officier van justitie in de zaak tegen Emile Ratelband „niet met iets persoonlijks” te maken heeft. „Wees daarvan overtuigd.”

Ratelband zei te twijfelen aan Plooijs woorden. Hij meent dat justitie hem als bekende Nederlander „als marketing heeft gebruikt.”