Entertainment/Film
1140217224
Film

Brad Pitt gaat ’laatste fase’ filmcarrière in

Brad Pitt heeft de afgelopen jaren al merkbaar een stap terug gedaan wat betreft filmrollen die hij aanneemt, maar het ziet er naar uit dat hij zich de komende jaren nóg minder laat zien. De acteur vertelt dat hij zich in de ’laatste fase’ van zijn carrière bevindt.

In gesprek met het tijdschrift GQ geeft Pitt aan dat hij zijn filmcarrière aan afbouwen is. „Ik beschouw mezelf in de laatste fase. Ik zit in mijn laatste semester of trimester. Hoe zal deze fase verlopen? En hoe wil ik dat vormgeven?”, mijmert hij.

Als acteur is hij dit jaar in elk geval nog te zien in de films Bullet Train en Babylon, maar ook met zijn eigen productiebedrijf heeft hij zijn handen voorlopig nog vol. „Ik ben een van die wezens die door middel van kunst spreken. Ik wil gewoon altijd iets maken. Als ik niet aan het creëren ben, sterf ik op een bepaalde manier.”

Als Brad Pitt uiteindelijk daadwerkelijk besluit zijn acteercarrière aan de wilgen te hangen, verliest Hollywood een van de laatste grote filmsterren, zo stelt regisseur Quentin Tarantino. „Hij is gewoon een ander soort mens. En eerlijk gezegd denk ik niet dat ik kan beschrijven waar hem dat precies in zit,. Het viel me op toen we werkten aan Inglourious Basterds. Zodra Brad in het shot zat, had ik niet het gevoel dat ik door een camera keek, maar voelde het alsof ik al naar een film aan het kijken was. Alleen al zijn aanwezigheid in het frame zorgde daarvoor.”

Depressie

Hoewel de acteur dus nog geen duidelijk plan heeft voor zijn ’laatste fase’, is hij wel vastberaden deze ’betekenisvol’ te willen maken. „Gedurende mijn leven heb ik me vaak eenzaam gevoeld. Ik groeide alleen op en dat gevoel werd versterkt toen ik naar Los Angeles verhuisde. Eigenlijk ben ik pas de laatste jaren gaan beseffen dat ik al die tijd genoeg lieve en leuke mensen om me heen had, maar zo voelde ik dat eerder gewoon niet. Terugkijkend op mijn leven kampte ik altijd met een lichte depressie maar onderdrukte ik dat. Nu heb ik meer levensvreugde en waardeer ik muziek bijvoorbeeld heel erg, dat maakt me blij en rustig.”

Sinds zijn scheiding van Angelina Jolie in 2016 heeft hij naar eigen zeggen een nieuwe kijk op het leven en besloot hij alcohol en sigaretten af te zweren. „Het bezoeken van bijeenkomsten van Anonieme Alcoholisten heeft me enorm veel gebracht. Ik was onderdeel van een geweldige groep mannen bij wie ik volledig mezelf kon zijn, zonder dat ik angst had dat er dingen werden uitgelekt naar de pers. Dat vangnet is echt goud waard geweest en daar ben ik zeer dankbaar voor. Ook het stoppen met roken was iets groots voor mij: ik ben niet iemand die twee sigaretjes per dag kan roken, ik paf meteen een pakje weg. Dus de enige manier was compleet stoppen met alles en daardoor voel ik me beter dan ooit.”