Nieuws/Entertainment
1142395
Entertainment

Hommage aan Adèle met Adèle

Een eersteklas theatermaakster, femme fatale én een lefgozer. Zo is Adèle Bloemendaal te typeren, zeggen cabaretiers Paul Groot en Sanne Wallis de Vries. Ter ere van haar 80e verjaardag eerder deze maand hebben zij een hommage gemaakt aan de veelzijdige zangeres, actrice en cabaretière.

In de Stadsschouwburg Utrecht ging dinsdagavond hun voorstelling Adèle in première. In het dubbelportret zetten zij de theatermaakster gezamenlijk neer. Een „veelzijdige vakvrouw als Adèle” is volgens Paul Groot en Sanne Wallis de Vries niet door één actrice te spelen.

Met liedjes en sketches, oude verhalen en nieuwe teksten geven ze gestalte aan de lange carrière van de comédienne, waarin de van haar zo bekende gulle schaterlach niet ontbreekt. Martin van Dijk, Adèles vaste pianist, verzorgt de muziek.

Adèle Bloemendaal was zelf aanwezig bij de première, in gezelschap van haar kleinkinderen. De zangeres en actrice verschijnt nog zelden in het openbaar en leidt de laatste jaren een teruggetrokken bestaan, mede door een reeks beroertes. Ook tal van bekende Nederlanders gaven acte de présence bij het eerbetoon, onder wie Liesbeth List, André van Duin en Tineke Schouten.

De 'grand old lady van de komedie', die werd geboren als Adèle Hameetman, heeft meer dan 50 jaar op de planken gestaan. Op cabaretgebied werkte ze samen met mensen als Leen Jongewaard, Johnny Kraaijkamp, Albert Mol, Gerard Cox en Frans Halsema. In 1967 verscheen haar eerste solo-album, met de titel Aaahdèle. Ze had enkele succesvolle carnavalhits, zoals Wat heb je gedaan, Daan en Het zal je kind maar wezen.

Op televisie was Adèle Bloemendaal te zien in komedies als 't Schaep met de 5 pooten, Citroentje met suiker en In de Vlaamsche pot. In de jaren 80 maakte ze een serie onewomanshows en ze speelde in talloze films, waaronder Theo & Thea en De ontmaskering van het tenenkaasimperium.