Entertainment/Royals
1142449494
Royals

Misbruikzaak tegen prins Andrew mag van rechter doorgaan

De rechter in New York vindt dat de 38-jarige Virginia Giuffre een misbruikzaak heeft tegen de Britse prins Andrew. Ze wil een proces beginnen tegen de prins omdat hij haar in 2001 als 17-jarige, toen ze Virginia Roberts heette, drie keer zou hebben misbruikt.

Dat was in de kringen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in een cel in New York. Epstein zou Giuffre hebben opgedragen seks met de prins te hebben.

Giuffre diende vorig jaar een klacht in. Een belangrijk obstakel voor de procedure tegen de 61-jarige zoon van de Britse koningin leek de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein. In de net gepubliceerde, eerder geheime, overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar van Epstein heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten tegen hem zou indienen. Maar daarbij werd ook uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen meer onderneemt ’op basis van klachten die ze had of heeft’ tegen de entourage van Epstein. Die wordt omschreven als de ’volwassen mannelijke leeftijdsgenoten, waaronder royals, politici, academici, zakenmensen en/of andere professionele en persoonlijke kennissen’ van Epstein.

Maar de overeenkomst van twaalf pagina’s tussen Epstein en Giuffre uit 2009 vormt volgens de rechter geen belemmering. Giuffre eist een schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen door het misbruik.

Blij

Giuffre heeft via een van haar advocaten aan verschillende media laten weten dat ze blij is met de beslissing van de rechter. „Natuurlijk vindt ze het fijn dat de motie van prins Andrew om deze zaak te seponeren is verworpen en dat er nu bewijsmateriaal wordt verzameld met betrekking tot haar beweringen”, aldus David Boies. „Ze kijkt uit naar een rechterlijk oordeel over de waarachtigheid van die beweringen.”

Royaltywatcher Wim Dehandschutter sprak eerder over de zaak tegen prins Andrew: