Entertainment/Film
1146494446
Film

Filmrecensie

Cinema als helende kracht in ’The Souvenir: Part II’

Scène uit The Souvenir: Part II

Scène uit The Souvenir: Part II

Toen Joanna Hogg eind jaren tachtig op de filmacademie van Londen zat, raakte de Britse verstrikt in een gecompliceerde, veeleisende en uiteindelijk tragische relatie. In 2019 verwerkte de cineaste deze verwarrende periode uit haar leven in het semi-autobiografische The souvenir. Met Part II heeft dit filmhuisdrama nu een vervolg gekregen.

Scène uit The Souvenir: Part II

Scène uit The Souvenir: Part II

  • Wat: drama
  • Regie: Joanna Hogg
  • Met: Honor Swinton Byrne, Tilda Swinton, Jaygann Ayeh

Na de zelfmoord van haar heroïneverslaafde geliefde, zit Julie Harte stuk van verdriet. Thuis bij haar bemiddelde ouders probeert de filmstudente de draad weer op te pakken. Want natuurlijk moet ze verder, maar hoe? Ze besluit haar examenfilm te wijden aan de dood van haar vriend en het verwerken daarvan. Maar Julie’s docenten en medestudenten – allen man – zien weinig in haar intuïtieve project zonder degelijk en helder script.

Verloren ziel

Net als in het eerste deel speelt Honor Swinton Byrne ook nu weer de gefictionaliseerde versie van regisseuse Hogg. Met sterk spel zet de dochter van actrice Tilda Swinton een verloren ziel neer die niet alleen in cinema een helende kracht vindt. De dood van haar lief zorgt er tevens voor dat Julie haar eigen artistieke koers ontdekt.

Mozaïekdrama

Met enkele stilistische uitstapjes naar de musical, film-noir en de documentaire ontstaat zo een intrigerend mozaïekdrama over liefde, verlies en verdriet dat vaak fraai, maar soms ook taai wegkijkt. Want kijkers die deel één hebben gemist of Hoggs verleden en motivaties niet kennen, zullen moeilijk vat krijgen op deze experimentele rouwverwerkingsfilm.