Nieuws/Entertainment
1150093
Entertainment

Ruzie in familie nu koning op sterven ligt

’Aasgieren cirkelen rond Roemeens koningshuis’

Prinses Margareta

Prinses Margareta

De plotselinge ruzie binnen de zo gewaardeerde Roemeense koninklijke familie rond het sterfbed van koning Mihai (96), houdt Roemeense media bezig. Het familiedrama wordt deels uitgevochten via de website van het koningshuis, en deels vanuit de koninklijke residentie in het Zwitserse Aubonne. „De aasgieren cirkelen al boven het lichaam van de koning”, schreef één krant.

Prinses Margareta

Prinses Margareta

Kroonprinses Margareta liet deze week een persbericht uitgaan waarin ze haar neef ex-prins Nicolae, de enige kleinzoon van de koning, beschuldigde van huisvredebreuk toen hij in Aubonne aanklopte om afscheid te nemen van zijn grootvader. De media waren met stomheid geslagen. De krant Adevarul vermoedt dat Margareta en haar algemeen verachte man prins Radu ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat Nicolae twee jaar geleden zijn prinsentitel werd afgenomen.

Volgens de kranten is de familie bezig het imago van de koning en het koningshuis te schaden. Donderdag werd nog eens olie op het vuur gegooid door een verklaring van Nicolae’s moeder prinses Elena. Zij zei zich te schamen voor het gedrag van haar zoon. Dat leidde weer tot een televisie-interview van Nicolae. „Ik denk niet dat mijn grootvader degene is die mij niet tot hem toelaat of mij niet wil zien”, zo verklaarde hij.

De ruzie ontstond zo plotseling dat de Roemeense media het moeilijk vinden de feiten en de gebeurtenissen op een rijtje te krijgen. De krant Adevarul spreekt van de ’ultieme vernedering’ voor de koning en schrijft de oorzaak daarvan toe aan zijn dochter kroonprinses Margareta en prins Radu. „Een onwaardig einde voor de laatste koning van Roemenië”, aldus de krant.