Entertainment/Film
1153678200
Film

Recensie ’Underwater’

Benauwende duisternis op de oceaanbodem

— Wat: film, horror

— Regie: William Eubank

— Met: Kristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller

Boren op recorddiepte. Mysterieuze verdwijning. Doofpotaffaire. In de eerste minuut van Underwater flitsen er krantenkoppen langs die geen twijfel laten bestaan over waar we naar gaan kijken. Duisternis en horror op de zeebodem. En dat is dan ook precies wat de kijker in anderhalf uur krijgt voorgeschoteld.

De verstikkende ellende speelt zich volledig af op ruim tien kilometer diepte, waar een station met onderzoekers implodeert en Norah (Kristen Stewart) zich samen met een paar collega’s net op tijd weet veilig te stellen. Kapitein Lucien (Vincent Cassel) benadrukt dat er nog maar één uitweg is: een wandelroute over de oceaanbodem, richting een werkend station.

In Underwater betekent dat niet alleen zuurstoftekort en een vernietigende waterdruk, maar ook een zwerm diepzeemonsters met oersterke tentakels. Regisseur William Eubank laat die wezens opdoemen in flitsende lampen en stofwolken. Qua sfeer lijkt zijn film soms op sf-klassieker Alien.

Het constante gebrek aan licht werkt beklemmend en desoriënterend, hoewel je soms ook wel erg moet turen om te zien wat er nou eigenlijk gebeurt.

Wat dat betreft zou deze nagelbijter misschien beter tot zijn recht zijn gekomen op een groot scherm. Dat zit er nu helaas niet in.

✭✭✭✩

On Demand te zien via Pathé Thuis, iTunes en Google Play.