Nieuws/Entertainment
1162810
Entertainment

Topacteur Charles Durning overleden

De Amerikaanse acteur Charles Durning, die tweemaal genomineerd werd voor een Oscar, is overleden in zijn woning in New York. Durning stierf een natuurlijke dood op 89-jarige leeftijd.

Durning speelde in meer dan 100 films en 50 tv-films. Hij speelde onder meer met Dustin Hoffman in de komische film Tootsie (1982). Durning werd twee keer genomineerd voor een Oscar voor de beste bijrol, voor zijn spel in The Best Little Whorehouse in Texas (1982) en To Be or Not to Be (1984). Voor zijn rol als politieagent in Dog Day Afternoon (1975) was hij genomineerd voor een Golden Globe.

Durning vocht in de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger. Hij behoorde tot de eerste militairen die op 6 juni 1944 op de kust van het Franse Normandië landden. In de strijd in Europa raakte hij diverse keren gewond, onder meer aan zijn linker- en rechterdij, zijn hoofd en zijn borst. Volgens acteur Bert Reynolds was Durning de meest onderscheiden Amerikaanse militair die nog in leven was. Ook kende Frankrijk hem de nationale orde van het Erelegioen toe, de hoogste Franse onderscheiding. Na de oorlog zette Durning zich zeer in voor de Amerikaanse veteranen.

Durning maakte in 1965 zijn debuut op het filmdoek in Harvey Middleman, Fireman. Zijn doorbraak kwam met zijn rol in The Sting (1973), waarin hij een corrupte politieagent speelt. Andere films waarin hij te zien is, zijn onder meer de sciencefictionklassieker The Final Countdown en Cat on a Hot Tin Roof (1990).