Entertainment/Film
1163668093
Film

’Kapsalon Romy’

Oma is in de war

— Wat: familiefilm, avontuur, drama

— Regie: Mischa Kamp

— Met: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar

De 10-jarige Romy ziet er als een berg tegenop om de middagen bij haar oma door te moeten brengen, die al jaren een kapsalon runt.

Het kan niet anders, zegt haar recent gescheiden moeder (Noortje Herlaar): zij moet nu eenmaal werken. Eerst kruipen die naschoolse uurtjes om, totdat blijkt dat oma wel wat hulp kan gebruiken en die uiteindelijk ook van haar kleindochter accepteert. Omdat zij steeds vaker in de war raakt.

Uit het leven gegrepen

Kapsalon Romy is de nieuwe film van regisseur Mischa Kamp en scenarioschrijver Tamara Bos. Dit keer vertellen zij een uit het leven gegrepen verhaal over drie generaties vrouwen die het met elkaar moeten zien te rooien. Romy’s toenadering tot haar oma (een excellerende Beppie Melissen) heeft daarbij alles te maken met de toenemende kwetsbaarheid van haar grootmoeder. Die zij wel tegenover haar kleindochter Romy (Vita Heijmen) durft te erkennen, maar niet tegenover haar eigen dochter. Tot de diagnose Alzheimer wordt gesteld en zij haar toenemende verwarring niet langer kan verbergen.

De makers kiezen intussen consequent het perspectief van de kleine Romy, die haar grootmoeder vooral wil helpen en wil bijdragen aan het beetje geluk dat haar nog rest, zelfs als dat stiekem moet. Bijvoorbeeld door haar mee terug te nemen naar de Deens kust: de plek waar zij opgroeide. Ook al omdat haar herinneringen aan die tijd oma’s besef van het heden steeds meer verdringen.

Wrange realiteit

Zonder door de knieën te gaan, snijdt Kapsalon Romy de wrange realiteit van dementie aan. Een aandoening waar steeds meer mensen – dus ook (klein)kinderen – als omstanders mee te maken krijgen. Het verdriet dat daarmee onvermijdelijk gepaard gaat, krijgt in deze ontroerende familiefilm voor jong (8+) en oud wel degelijk een plaats, maar nergens de overhand. Omdat Bos en Kamp hun warmmenselijke vertelling weten te injecteren met een gezonde dosis luchtigheid en avontuur. En bovenal met een liefde die zelfs de grootste geestelijke rimpels gladstrijkt.

✭✭✭✭