Nieuws/Entertainment
1166701
Entertainment

null

Olcay Gulcen: 'Ik kan niet zonder succes'

Olcay Gulsen staat achter haar aanstaande Edgar Davids, die beticht wordt van mishandeling van een bioscoopbezoekster. De 29-jarige eigenaresse van het modemerk SuperTrash: „Ik verdedig niet iemand die vrouwen mishandelt. Ed is voor mij de ideale man. Ik heb respect voor wie hij is en wat hij doet.”

Niet lang na het interview met Olcay Gulsen overleed haar aanstaande schoonvader. Harold Davids, de vader van Edgar, stierf gistermiddag aan de gevolgen van kanker. Olcay is aangeslagen: „Edgar en ik zijn enorm verdrietig om dit verlies. Het was niet onverwacht maar wel veel te vroeg. Ik heb al mijn reisplannen voor de komende week afgezegd.”

Olcay ontwierp de veelbesproken oranje Bavaria-jurkjes voor het afgelopen WK in Zuid-Afrika, heeft een voetballende verloofde die in Londen speelt, maar heeft zelf niets met het balspel. „Ik heb nog nooit één wedstrijd gezien. Ik zou toch alleen maar anderhalf uur met mijn Blackberry bezig zijn.”

„Het oranje jurkje heb ik zelf ook niet gedragen”, zegt Olcay. „Ik was aan het werk, mijn vriendje zat in Zuid-Afrika. Ik heb wel foto’s gekregen uit het Oranjevak. En twee maanden geleden ontmoette ik prins Willem-Alexander. Hij zei: ’wat leuk wat je doet met dat trash’, Máxima heeft het oranje jurkje van Bavaria. Het is grappig dat het koningshuis weet wat je doet. Het jurkje hangt nu trouwens in het Historisch Museum, wat een eer, hè.”

Olcay heeft als bazin van het geruchtmakende modemerk een waanzinnig druk bestaan. Ze sjeest over de wereld en heeft niet bijster veel tijd voor een privéleven. Des te verrassender dat zij en voetballer Edgar Davids (37), die uit een eerdere relatie een zoon van 9 heeft, hun huwelijk aankondigden. De vonk tussen de twee sloeg vorig jaar over in het uitgaansleven.

Heb je eigenlijk wel tijd voor een relatie?„We proberen elkaar zoveel mogelijk te zien. Als het niet kan, dan kan het niet. Ed is wat dat betreft ook de ideale man voor mij. Hij heeft het net zo druk als ik. Hij is nu gaan voetballen in Londen. Toen hij het contract bij voetbalclub Crystal Palace tekende, kreeg ik wel honderd sms’jes: ’wat gaan jullie nu doen?’ Ja, we reizen heen en weer. We zijn een half jaar geleden gaan samenwonen, maar nu dus niet meer. Ik weet niet waar we na ons trouwen gaan eindigen, in Amsterdam of Londen.”

Olcay werd afgelopen week betrokken bij de vermeende mishandeling van een vrouw door haar vriend, ze was erbij. Volgens haar zijn er geen klappen gevallen.

Ze vervolgt: „Ik heb respect voor wie hij is en wat hij doet, hij doet veel dingen die ik leuk vind. Zoals ook kleding maken, ik ben met hem in Italië geweest voor zijn collectie. Ed heeft talent op veel vlakken, daar ben ik wel jaloers op. Hij is ook supersportief.”

Glimlacht: „Ik weet dus nauwelijks iets van voetbal. Maar hij komt wel naar mijn shows. In januari tijdens de Amsterdam International Fashion Week geef ik de grootste show ooit in Nederland. Met een nieuw product dat ik ga lanceren. Wat dat is, kan ik nog niet verklappen maar we gaan geschiedenis schrijven.”

De carrière van Olcay is een succesverhaal. Ze volgde eerst haar meisjesdroom en werd stewardess. „Bij Transavia. Dat hield ik na drie maanden voor gezien, het was niets voor mij. Ik ging personeel en arbeid studeren, dacht dat is een ruime studie. Het was ’s avonds, overdag runde ik een werving- en selectiebedrijf en later werd ik kledingdistributeur. Daarmee heb ik geld verdiend om SuperTrash mee naar Nederland te halen.”

De nu al miljonaire was toen ze klein was al bezig met knippen en verknippen van kleding. „Mijn moeder naaide onze kleertjes, zij zei: ’dat doe je alleen als je geen geld hebt’. Ik ben daarom ook eerst iets anders gaan studeren. Het is mooi dat ik nu kan laten zien dat er heus met kleding geld te verdienen is. Daar ben ik trots op.”

In 2004 begon Olcay met SuperTrash. „Ik wilde iets opbouwen, ontwerpen en positioneren als merk, dacht: ’waar is vraag naar in de markt, wat mis ik als consument’. Ik verkreeg een licentie voor Europa en Azië. Van een Amerikaanse vrouw, zij heeft de naam bedacht.”

Je bent net 29 jaar geworden, voel je je serieus genomen in zakenwereld?„Nee, niet altijd. Ik merk ook dat ik er geen behoefte meer aan heb. Toen ik 23, 24 was dacht ik: ’ik moet mezelf bewijzen met mijn eigen bedrijf, mensen overtuigen van mijn capaciteiten’. Dat heb ik niet meer, zo’n opgeklopt ego. Het is misschien ook wel de leeftijd…”

Wat was je grote doorbraak?„Die komt nog, denk ik. Maar we zijn goed bezig. Toen ik laatst in Londen was, zag ik in Harrods drie, vier mensen in SuperTrash. Ik ging naar een meisje toe en vroeg haar ’wat heb je aan’? Ze zei SuperTrash alsof ze Chanel of Louis Vuitton zei. Kicken! Mijn droom is een wereldwijd distributienetwerk. We hebben nu ook vijf eigen winkels in Nederland, die zijn ingericht als een walk-in-closet. Met rekken schoenen, hoeden, dat geeft een fijn sfeertje. Ik kan er uren op een bankje zitten kijken naar mensen.”

Ook op tv timmert ze aan de weg. „De wereld draait door heeft gevraagd of ik twee keer per maand tafeldame wil zijn. Ook op de Amerikaanse zender NBC heb ik een programmaatje, over Hollywood en lifestyle en ik ben bezig met een eigen programma, een combinatie van mode en entertainment.”

Heb je veel moeten opgeven voor je werk?„Jazeker wel, een deel van mijn jeugd. Ik werkte als 22-, 23-jarige vijftien uur per dag. Nu reis ik veel, Het afgelopen jaar was één grote jetlag. Ik kies er wel voor en heb er geen spijt van.”

Wat zou je nog willen doen?„Een boek schrijven over mijn leven lijkt me leuk en inspirerend, hoe je uit niets iets kunt bereiken. En een stichting om jonge ondernemers te helpen, ik vind het Nederlandse klimaat moeilijk om een bedrijf te starten. Ik zou mensen willen coachen of financieel ondersteunen. Of ik zonder succes zou kunnen? Nee. Mijn droom succesvol te zijn is bijna mijn bestaan geworden.”

Stel dat je een gezin wil?„Ik zie het op dit moment niet voor me”, zegt Olcay, „maar ik zie ook vrouwen die het combineren. De toekomst met Edgar zal het uitwijzen.”