Entertainment/Film
1168314487
Film

Filmrecensie

Reünie met rouwrandje in vriendenfilm ’Fijn weekend’

— Wat: tragikomedie

— Regie: Jon Karthaus

— Met: Lisa Zweerman, Kay Greidanus, Jon Karthaus

Jon Karthaus maakte met vrienden ’Fijn weekend’.

Jon Karthaus maakte met vrienden ’Fijn weekend’.

Haar vrienden verwachten dat het zwaar gaat worden, nu Evelien de as van haar geliefde moet uitstrooien. Maar die zorgen slaan in Fijn weekend al snel om in verontwaardiging. Hoe haalt ze het in haar hoofd om een nieuwe scharrel mee te nemen? Een warme reünie lijkt er niet meer in te zitten.

Jon Karthaus maakte met vrienden ’Fijn weekend’.

Jon Karthaus maakte met vrienden ’Fijn weekend’.

Acteur en regisseur Jon Karthaus (Bella Donna’s, Costa!!) filmde zijn nieuwste verhaal in de Bourgogne, samen met zijn eigen vrouw (Caroline Spoor), twee bevriende acteurskoppels (Kay Greidanus, Sarah Chronis, Steef de Bot, Lisa Zweerman) en een van hun vaders (Aus Greidanus Sr.). Die zevenkoppige groep laat af en toe een leuke chemie zien, maar ontkomt niet helemaal aan vlakke clichés.

Lekker ongemakkelijk wordt het soms wel, dit reünieweekend. Terwijl de overenthousiaste (en dus doodvermoeiende) Jelmer gekke optredens en spelletjes verzint, hebben anderen vooral moeite om hun irritatie richting elkaar te verbergen. Maar Fijn weekend wil niet alleen maar grappig zijn. Deze tragikomedie gaat ook over dertigers die een belangrijke vriend missen en hun onderlinge band moeten herzien.

Helaas is dat gedeelte oppervlakkig uitgewerkt. Te gemakkelijk wordt er een oude affaire het verhaal ingefietst. Ook de rol van een dementerende vader komt over als plichtmatige opvulling. De vier acteurs die meeschreven aan het scenario, lijken zich vooral thuis te voelen in de grappige en ongedwongen momenten. Als drama voelt Fijn weekend minder oprecht.

✭✭✭