Entertainment/Gossip
1171178193
Gossip

Roddelvlogger Yvonne Coldeweijer eist rectificatie van BNR

Yvonne Coldeweijer verzoekt BNR om zowel op de website als in een uitzending van Talitha Muusse te vermelden „dat het handelen van BNR in strijd is met de journalistieke uitgangspunten.” Dat staat in een officiële brief die op 10 juni namens de Life of Yvonne-vlogster is gestuurd naar het nieuwsmedium en vrijdag door haar wordt gedeeld via een link in haar Instagram Stories. In die brief eist Coldeweijer een rectificatie, anders gaat ze „een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek.”

Daar gaf de vlogster BNR vijf werkdagen voor, die inmiddels al even verstreken zijn. Aan de brief is „geen gehoor gegeven”, schrijft Coldeweijer in haar Instagrambericht. „Volgens de richtlijnen van de Raad voor de Journalistiek, horen we nu een maand te wachten tot we onze brief bij de Raad mogen indienen. Hiervan zijn inmiddels twee weken voorbij.”

Coldeweijer deelde eerder een video waarin werd gesuggereerd dat Muusse drugs gebruikte. Dat filmpje bleek later in scène gezet te zijn door de presentatrice en BNR, die de video anoniem naar de vlogster hadden gestuurd. Met de actie wilden Muusse en de radiozender laten zien hoe juicekanalen zoals Life of Yvonne te werk gaan. „Hoe makkelijk is het om onwaarheden te verspreiden via een juicekanaal? Ontzettend makkelijk, zo blijkt uit onderzoek van BNR”, schreef het nieuwsmedium in een artikel. „Een wazige video was voor Yvonne Coldeweijer voldoende om BNR-presentatrice Talitha Muusse ten overstaan van een kleine half miljoen Instagramvolgers te beschuldigen van cokegebruik.”

Onwaardig

Volgens de vlogster is de rol van de pers „niet om zelf nieuws te maken”, maar om het publiek te informeren, stelt ze in de brief. „Door de handelwijze van BNR heeft BNR dat echter wel gedaan.” Ook zou BNR haar vrijheid van meningsuiting willen inperken „en dat is een journalistiek platform als BNR onwaardig en hoe dan ook in strijd met de journalistieke beginselen.” Ze eist daarom dat BNR meldt dat het medium Coldeweijer met het filmpje „zonder geldige reden in de val heeft gelokt, wat ingaat tegen het journalistieke uitgangspunt dat een journalist niet zal uitlokken zonder dat daarvoor een geldige reden bestaat.”

Coldeweijer zei eerder dat ze een andere video dan die BNR zelf liet zien had gekregen. Volgens haar is het „snuifgedeelte” dat zij naar eigen zeggen wel had ontvangen uit het filmpje dat de radiozender zelf deelt, geknipt. Ze gaf aan zich misleid te voelen en vindt dat BNR en Muusse wilden „bewijzen dat ik niet integer ben.” Ze stelde rechtmatig te hebben gehandeld door de video te delen.

BNR wilde vrijdag nog niet op de brief reageren. Hoofdredacteur Mireille van Ark zei eerder wel dat het de vlogster vrijstaat „om naar de Raad voor de Journalistiek te gaan.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop