1173591
Entertainment

null

Jerney Kaagman lijdt aan Parkinson

Jerney Kaagman lijdt aan de ziekte van Parkinson. 'Ik wil hiermee een voorbeeld zijn voor anderen."

"Ik had het eigenlijk niet door. Ik dacht wel eens dat ik een muisarm had. Het was de huisarts die het niet helemaal vertrouwde en me doorstuurde naar een neuroloog. Ik denk dat dat een jaar of vier, vijf geleden is. Toen kreeg ik te horen: 'U heeft de ziekte van Parkinson'. Ik dacht: daar heb je hem! En ik moest denken aan prins Claus en aan mijn moeder", vertelt ze deze week in Weekend.

Jerney besloot, na het doktersbezoek, om het slechte nieuws voor zich te houden. "We hebben een kleine kring van vrienden en familie wel ingelicht. ik was bang dat als ik het naar buiten zou brengen, ik een soort verschoppeling zou worden. Dat je in de hoek wordt gezet als onbruikbaar. Daar had ik nog helemaal geen zin in. Voor mij was het belangrijk om door te leven en te doen of er niks aan de hand was. ik dacht: ik zie wel hoever ik kom."

Het oud Idols-jurylid kon het echter niet langer geheimhouden. "Ik kom hiermee uit de kast, en hoop dat dat voor veel mensen een steun is. Het is nu ook zo ver dat ik de deur wil opengooien en roepen: 'Joehoe, hier ben ik, ik ben Jerney Kaagman en ik heb Parkinson'.

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Sommige patienten trillen, maar ook stijfheid van de spieren is één van de kenmerken.