Nieuws/Entertainment
1196195
Entertainment

Vandaag WK Jongleren in de VS

Niels Duinker gaat voor wereldgoud

Voor de 27-jarige Niels Duinker kan vandaag een droom in vervulling gaan. Hij probeert de wereldtitel jongleren binnen te halen. Een paar honderd jongleurs uit de hele wereld probeerden zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap, maar er waren slechts tien startplaatsen.

En de Rotterdammer is niet alleen de enige Nederlander die zich heeft geplaatst voor het WK Jongleren dat momenteel plaatsvindt in de Amerikaanse staat North Carolina, maar zelfs de enige Europeaan! En hij bezweert: „Ik doe mee voor de winst.”

Duinker denkt punten te pakken door met zeven kegels te jongleren. „Wereldwijd kunnen alleen de Zwitser Claius Specht, de Tsjech Mario Berusee en de Amerikaan Anthony Gato dat. Die laatste probeert zo nu en dan zelfs met acht kegels te jongleren. Hij is de Tiger Woods onder de jongleurs. Hij heeft het echt goed onder controle.”

Een vakjury van zeven specialisten zal de tien kandidaten voor de wereldtitel beoordelen. Daarbij wordt gekeken naar de presentatie, de techniek, het risico dat wordt genomen en het entertainmentniveau. En nauwgezet wordt bijgehouden hoe vaak je ballen laat vallen. „Het is echt goed dat ik de afgelopen jaren veel op cruiseschepen heb opgetreden. De theaters op die schepen zijn zo groot als de grootste zaal van de Rotterdamse schouwburg, ongelooflijk. Doordat je op die schepen nooit echt vaste grond onder je voeten hebt, er is altijd deinig, word je vanzelf veel alerter. Ik ben supersolide geworden.”

Verstoppen

Behalve de zeven kegels, hoopt Duinker nog een troef in handen te hebben: jongleren met cocktailshakers. Dat is extreem lastig. Maar de Rotterdammer heeft alles op alles gezet om het onder de knie te krijgen. „Het geheim zit hem in de vorm van de bekers”, verklapt hij. „Ik moet ze zelfs verstoppen voor mijn concurrenten, want iedereen wil de pasvorm van die bekers weten. Haha.”

De sympathieke Rotterdammer is regelmatig voor een geintje te vinden. Vorg jaar belandde de Rotterdammer nog in het Guiness Book Of Records door het langst geblinddoekt jongleren. Zijn record staat op zes en een halve minuut. „Dat record staat nog steeds”, lacht hij. „Ik kreeg er veel internationale aandacht door. Het oude record stond op 50 seconden.” Aan de recordpoging ging jarenlange oefening vooraf. „Steeds zei ik tegen mezelf: doe het twee of drie minuten. Pas als dat lukt, mag je gaan eten. Maar nu eerst vandaag die andere wereldzege proberen te pakken.”