Entertainment/Film
1210174008
Film

Familiefilm ’The crossing’: Spannend! Het is oorlog!

— Wat: familiefilm, oorlog

— Regie: Johanne Helgelund

— Met: Anna Sofie Skarholt, Samson Steine,

— Bo Lindquist-Ellingsen

Oorlog als kinderspel in ’The crossing’.

Oorlog als kinderspel in ’The crossing’.

Waarom mag ze van haar vader niet in de kelder komen? En waar is het lekkere eten opeens gebleven? De speelse Gerda snapt in The crossing maar half wat er gebeurt in het Noorwegen van 1942.

Oorlog als kinderspel in ’The crossing’.

Oorlog als kinderspel in ’The crossing’.

Totdat haar ouders bij een nachtelijke inval worden opgepakt en er geklop klinkt vanachter een geheime kelderdeur.

In The crossing vindt het meisje al snel waar de Duitsers naar op zoek waren. Twee bange kinderen, die zich schuilhielden omdat ze Joods zijn. Gerda krijgt uitleg van haar grote broer. Nuttig voor de doelgroep, die met deze Noorse jeugdfilm voorzichtig kan kennismaken met de Tweede Wereldoorlog.

Een typisch kinderavontuur is het. Gerda wil haar leeftijdsgenootjes veilig naar Zweden krijgen en werpt zich op als de piepjonge leider van een smokkelmissie. Op de hielen gezeten door Duitse schurken en opgezweept door overdadige heldenmuziek, banen de kinderen zich een weg door de Noorse sneeuw.

Voor volwassen kijkers levert dat een fletse en voorspelbare rit op, maar voor jonge bioscoopgangers zijn alle verwikkelingen spannend genoeg. Wie hoopt op een genuanceerdere jeugdfilm zoals Oorlogsgeheimen of Oorlogswinter, doet er goed aan die verwachtingen bij te stellen.

✭✭✩ (2,5 uit 5)