Nieuws/Entertainment
1210584
Entertainment

Psycholoog over ’Boer zoek vrouw’

"Martin gaat verleden niet uit de weg”

Boer Zoekt Vrouw lijkt dit seizoen wel op Weduwnaar Zoekt Weduwe. De 49-jarige boer Martin, die vijf jaar geleden zijn vrouw aan kanker verloor, koos na een dag zeevissen voor de drie vrouwen die ook hun partner zijn verloren. Hoewel die keuze misschien doet vermoeden dat de melkveehouder het verlies nog niet helemaal een plek heeft kunnen geven, is het volgens psycholoog en relatiedeskundige Huub Buijssen juist een goed teken.

Uit de 276 brieven die de melkveehouder uit het Noord-Hollandse Zwaanshoek ontving, ging Martins interesse direct uit naar de vrouwen met een verleden. „Ik zocht toch dat stukje herkenning”, motiveerde hij zijn keuze. Huub Buijssen: „Het feit dat Martin voor drie weduwen heeft gekozen, kan betekenen dat hij flinke stappen heeft gemaakt in zijn verwerkingsproces. Hij gaat het verleden niet uit de weg.”

Toch denkt de psycholoog dat Martin de vrouwen Wilma, José en Swaen er niet bewust op heeft uitgezocht. „Bij een partnerkeuze kijkt iedereen eerst naar de gelijkenissen. Dan heb ik het niet over de blauwe ogen die alle vijf de mannen van boer Willem hadden, maar over gemeenschappelijke interesses, opleiding of hobby’s. Het komt zelfs wel voor dat dezelfde achternaam een band schept. En dat kan een gemeenschappelijk verleden dus ook.”

De vader van vier kinderen gaf al aan dat hij het heel fijn vond om met de vrouwen te praten. „Het geeft hem een vertrouwd gevoel. En de vrouwen waarschijnlijk ook. Wanneer iemand nog midden in zijn rouwproces zit, zal hij eerder dit soort vrouwen uit de weg gaan. Zij dealen nog met de vraag ’Waarom moet mij dit overkomen?’ en zitten nog vast in hun verdriet.”

Lees het hele verhaal in de krant van dinsdag