Nieuws/Entertainment
1210915225
Entertainment

Onderzoek NVWA:

’Middel waar Giel Beelen reclame voor maakte kan leiden tot verlamming’

DEN HAAG - Het kruidenpreparaat Shambala, dat vorig jaar het nieuws haalde omdat radio-dj Giel Beelen er reclame voor maakte, bevat volgens de NVWA ingrediënten die een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na onderzoek.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ook voor een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP. De NVWA raadt consumenten aan de middelen niet te gebruiken en draagt verkopers op te stoppen met het verhandelen ervan. De autoriteit zegt toe te zien op de naleving van die instructie aan verkopers.

Volgens Giel Beelen zou het kruidenmengsel de gebruiker helpen om ’de innerlijke zelf te vinden’. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde.

In Shambala en OPEN UP zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. „Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden”, aldus de NVWA.

Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. „Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk.”