Nieuws/Entertainment

Technisch hoogstandje rond 50-jarig jubileum:

Hein in duet met HEINTJE

In oktober viert HEIN SIMONS zijn vijftigjarig artiestenjubileum. Dat zal groots gevierd worden met onder meer de presentatie van zijn biografie en een heel bijzonder schijfje.

HEIN SIMONS schreef al vroeg in zijn leven vele hits op zijn naam. Mama, Ich bau’ dir ein schloß en Omaatje lief. Het voormalige kindsterretje is inmiddels 61 jaar en viert dit jaar zijn vijftigjarig artiestenjubileum.

Manager JAN ZWARTEVEEN heeft Heins biografie geschreven. Deze uitgave met de titel ’Ik was Heintje’, zal in oktober feestelijk gepresenteerd worden. Bij die gelegenheid zal er tevens een nieuw album worden uitgebracht.

,,Ik ga met mezelf in duet”, vertelt de jubilaris. ,,Het is een technisch hoogstandje. Het betreft liedjes van zo’n vijftig jaar geleden en daar zing ik nu, met mijn zware stem, een tweede stem bij. Erg leuk om te doen en het resultaat is verrassend. Veel fans zullen het waarderen, dat weet ik wel zeker. Het is dan ook min of meer een cadeau aan hen die me altijd trouw zijn gebleven.”

Hein, een mijnwerkerszoon uit Zuid-Limburg, brak op Tweede Paasdag 1967 door tijdens een talentenjacht in Landgraaf. Hij won door luid mee te zingen met het Italiaanse liedje Mama van een ander kindsterretje ROBERTINO. Het was het begin van een glasrijke carrière.

Zit er meer talent in de familie Simons?

,,Mijn kinderen zeker niet. Zij hebben nooit de ambitie gehad. Het is dus niet zo dat ik het liever niet wilde. Ik heb overigens weleens met mijn dochtertje in een Duitse televisie-uitzending een liedje gezongen. Dat lied is later ook op een plaat terechtgekomen, maar dat was een eenmalige expeditie. Ik heb drie kinderen, twee jongens en een meisje. Die wonen allemaal bij mij op mijn landgoed in België. Mijn dochter is een private banker, mijn oudste zoon is automonteur en mijn andere jongen heeft een opleiding voor hoefsmid achter de rug. Ieder kind is geworden wat hij wilde. Ik heb niets tegengehouden of gestimuleerd. En ze zijn gelukkig in hun beroepen. Dat is belangrijk, want niets lijkt me verschrikkelijker dan elke dag met lood in je schoenen naar je werk te moeten. Je baan moet je toch wel enige voldoening geven op de één of andere manier!”

En al vijftig jaar zing je hetzelfde liedje?

,,Dat doe ik niet. Ik heb vanaf mijn achttiende een medley met de liedjes uit mijn kindertijd. Dat zijn dan een paar zinnen van die liedjes, dat doe ik nu nog steeds omdat de fans dat fantastisch vinden om te horen. Dat is ook logisch. Dat doe ik dus in vrijwel elke show of programma. Maar de rest van het repertoire is altijd nieuw, dat ververs ik telkens. Vergeet ook niet dat ik in Duitsland om de twee jaar een nieuwe cd heb uitgebracht, dus ik heb materiaal genoeg. Zelf draai ik het liefst cd’s van grootheden als ENGELBERT HUMPERDINK, TOM JONES en SHIRLEY BASSEY. Maar ik ben een veelvraat wat muziek betreft. Ik geniet net zo van country als van lichte klassieke muziek. Maar natuurlijk ook smartlappen en popsongs. Het ligt er ook aan in welke sfeer of stemming ik zit.”

Je was toch eigenlijk meer papa’s kindje?

,,Ik zong voor de moeders, de vrouwen inderdaad. Maar ik was beslist een vaderskindje. Dat kwam zo, papa was mijn alles. Hij was mijn grootste criticaster, hij was de man die voor me opkwam als anderen iets negatiefs over me zeiden of schreven. Hij was mijn beschermheer. Ik keek tegen hem op, hij was een voorbeeld. Hij had een eerlijk karakter en ik hoop dat ik dat van hem heb geërfd. Een harde werker was hij ook en niet altijd even makkelijk voor iedereen. Hij was niet echt diplomatiek, wel recht voor z’n raap.”

Verder: ,,Ik woon al 45 jaar in België, heb een eigen manege en veertig hectare grond. Mijn hele familie woont op dat grondgebied. Het is een heel oude boerenhoeve met een aantal stallen. Die hebben we omgebouwd tot huizen, waarin onder meer mijn kinderen wonen. Financieel gezien had ik al op mijn zestiende kunnen stoppen met werken. Er werd in die tijd veel geld verdiend en mijn ouders hebben dat uitstekend begeleid en geregeld allemaal. Maar ook de zaakwaarnemers uit die tijd hebben het beste met mij en mijn ouders voorgehad. Want ja, mijn vader was mijnwerker. Hoe moest hij weten hoe hij dat met al dat geld moest doen? Mijn vader heeft van de juiste mensen destijds toch geweldig goede adviezen gekregen en ik profiteer daar vandaag de dag nog van!”