Entertainment/Cultuur
1215521922
Cultuur

Jeangu Macrooy ziet verbeterpunten na repetitie

Jeangu Macrooy heeft zijn eerste repetitie op het podium van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam achter de rug. De Nederlandse inzending oefende zijn nummer Birth Of A New Age drie keer achter elkaar, waarvan de laatste twee door de aanwezige pers gevolgd konden worden.

Jeangu Macrooy is tevreden met zijn eerste repetitie op het Eurovisie Songfestival. De zanger vindt echter dat het nog beter kan, zei hij donderdag na afloop tijdens een persconferentie in Rotterdam Ahoy.

„Ik ben heel blij met de eerste repetitie. Ik ben een perfectionist, dus er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar ik heb er enorm van genoten”, aldus Jeangu, die nog een beetje sprakeloos was. „Ik heb er nog steeds geen woorden voor. Je staat niet iedere dag op een podium als dit.”

Jeangu, die naar eigen zeggen lichtelijk geëmotioneerd was toen hij Ahoy voor het eerst binnenkwam, is blij dat hij volgende week voor publiek kan optreden. „Het is voor mij echt lang geleden dat ik mensen in de zaal had en de energie van publiek terug te krijgen. Dus ja, ik sta echt te springen om die connectie weer te maken.”

Identiteit

De zanger vindt het belangrijk dat hij iets van zijn eigen persoonlijkheid in zijn act en lied heeft gestopt. Zo is hij trots dat hij de Surinaamse taal Sranan Tongo op het songfestival kan introduceren. „Een van de weinige dingen die het songfestival zo mooi maakt is dat het zo divers is en dat er ruimte is voor nieuwe dingen en nieuwe culturen. Ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb om zo iets van mijn identiteit te laten zien.”

Dat heel Nederland een mening over zijn lied Birth Of A New Age heeft, vindt Jeangu niet zo erg. „Iedereen mag zijn mening hebben. Het belangrijkste is dat je er als artiest 100 procent achter staat. En verder focus ik me vooral op het positieve.”

Kleurrijk

De act van Jeangu gaat gepaard met veel close-ups op beeld en het blijft overwegend donker. Op de achtergrondschermen zijn in eerste instantie scheuren te zien maar als het refrein aanbreekt staat er in grote letters de tekst ’No wan man e broko mi’ en daarna de Engelse vertaling ’You can’t break me’.

De tweede helft van het nummer is zeer kleurrijk. Het Nederlandse team maakt daarbij handig gebruik van de visuals. Jeangu en zijn achtergrondzangers doen dan ook het dansje dat eerder deze week al op TikTok werd gepresenteerd. Fans werden opgeroepen de pasjes alvast in te studeren zodat ze volgende week mee kunnen dansen.

Surinaamse roots

Jeangu was in het blauw gekleed en had zijn dreads in een staart. De outfits zijn ontworpen door Lissa Brandon en Silvy ten Broeke. Zij zijn naast Creools ook Marron (nazaten van gevluchte tot slaaf gemaakte mensen), Indiaans (de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied) en Chinees.

Jeangu’s outfit is hoofdzakelijk Indiaans geïnspireerd. Zijn achtergronddansers en -zangers vertegenwoordigen de overige groepen. Qua kleuren is uitgegaan van een Caribisch kleurenpalet, wat ook de basis is voor de visuals in de act.

De repetitie werd goed ontvangen door de aanwezige pers in Rotterdam Ahoy. Na het optreden klonk er applaus. Gelukkig maar, want veel tijd om de puntjes op de i te zetten voor de volgende repetitie is er niet. Die is namelijk zaterdagochtend al. Vrijdag staat een dag vol interviews in de planning voor de Nederlandse zanger.

Vanwege de winst van Duncan Laurence in 2019 in Tel Aviv staat Jeangu al in de finale.